Hlavní obsah

Räikkönena připravila podle tisku o úspěch technika

Boj Fernanda Alonsa s Kimim Räikkönenem o dědictví po už odepsaném Michaelu Schumacherovi, to je hlavní téma evropských médií po nedělní Velké ceně Velké Británie. Závod na okruhu v Silverstonu vyhrál podle komentářů zaslouženě Juan Pablo Montoya, jenž si po přestupu k McLarenu připsal první triumf.

Článek

Na vrcholu ale mohl stát i Montoyův týmový kolega Räikkönen, nebýt vynucené výměny motoru před závodem, která jej podruhé za sebou stále deset míst na startu.

"Nová pravidla i nadále pracují proti Finově snaze snížit Alonsův náskok. Pokud by Räikkönen mohl jezdit bez problémů, byl by zbytek pole daleko za ním," připomněl list The Sun, že finského pilota opět o víkendu zradil motor a ke třetí příčce se probíjel stíhací jízdou až z dvanáctého místa na startu.

Také Daily Telegraph vidí technické problémy jako jedinou překážku v Räikkönenově úspěchu. "Jeho poslední kolo v Silverstonu bylo nejrychlejší z celého dne. Ukázal, že je odhodlaný bojovat až do konce. Za předpokladu, že s ním bude spolupracovat motor," napsal deník.

Podle francouzského listu l'Équipe v neděli rozhodl start. "Při něm získal Montoya výhodu, přestože po kvalifikaci musel startovat až ze druhé řady," uvedl deník.

Alonso jako náplň do sendviče

Alonso v Silverstonu dojel na druhém místě před Räikkönenem a zvýšil náskok v čele průběžného pořadí o další dva body. "Alonso byl jako masová náplň v sendviči McLarenu. Jeho zklamání zmírnilo to, že si pojistil vedení před Räikkönenem," okomentoval umístění na stupních vítězů list The Times. Podle Gazzetty dello Sport Alonso s Räikkönenem nebojují jen o titul ale i o to, kdo z nich bude dědicem Michaela Schumachera.

Jako další z řady zklamání ohodnotily nedělní výkon stáje Ferrari vesměs všechny evropské deníky. Komentátoři si všímají toho, že rudé vozy z Maranella za soupeři zaostávaly v rychlosti a podle italských listů by už stáj měla na znamení kapitulace vyvěsit bílý prapor. "Jednu pokaženou sezónu člověk promine, dvě už hůř," varovala Gazzetta dello Sport před možností, že by se výpadek Ferrari opakoval i příští rok, pokud by se stáji nepodařilo připravit lepší vůz.

Ferrari je podle Britů spolehlivě pomalé

Britské deníky komentují odstup Ferrari za nejlepšími s ironií. "Dobrá zpráva pro Ferrari - s výhledem na Schumacherův domácí závod - je, že jsou oba vozy spolehlivé. Špatná zpráva je, že jsou spolehlivě pomalé," napsaly The Times.

Také Financial Times si všímají, že šestinásobný šampión dojel podruhé za sebou o více než 75 sekund za vítězem. A s blížícím se koncem testovacího období se list ptá, jak velkou část z takového manka dokáže Ferrari během posledního testovacího týdne zlikvidovat. "Je politováníhodné, že zrovna Ferrari ujednání o šestitýdenní výluce testování nepodepsalo," napsal list.

Ve Španělsku noviny oslavují Alonsa už téměř jako nového mistra světa. "Alonso byl sice druhý, je ale nejvyrovnanější a jediný, kdo nedělá chyby. Titul je stále více na dosah," napsal El País. Marca dokonce tvrdí: "Alonso už nyní má punc mistra světa."

Reklama

Související témata: