Hlavní obsah

Události při Velké ceně USA formule 1 zůstanou nepotrestány

Týmy formule 1, které odmítly odstartovat do červnové Velké ceny USA v Indianapolisu, nejspíš vyváznou bez trestu. Automobilová federace FIA ve čtvrtek totiž doporučila Světové radě motoristického sportu, aby zrušila verdikt o jejich vině na skandálním průběhu Grand Prix. Do ní odstartovalo jen šest vozů poté, co ostatní týmy na doporučení dodavatele pneumatik Michelin po zaváděcím kole odstavily vozy do depa.

Článek

Rada přitom na konci června shledala týmy vinnými ve dvou z pěti bodů 'obžaloby', kvůli kterým byly před vyšetřovací orgán předvolány - stáje podle ní nezajistily, aby měly k dispozici vhodné pneumatiky, a nenastoupily do závodu, ačkoliv piloti měli možnost z bezpečnostních důvodů v každém kole projet uličkou v boxech.

Verdikt o trestu však Světová rada odložila až na polovinu září. Dnes ale šéf McLarenu Ron Dennis a jeho kolega z Red Bullu Christian Horner předložili prezidentovi FIA Maxi Mosleymu nové důkazy a osmičlenný senátní výbor FIA na jejich základě dospěl k názoru, že stáje měly plné právo respektovat doporučení Michelinu.

FIA shledala, že týmy neměly vzhledem k smluvním ujednáním s dodavatelem pneumatik jinou volbu. Ve svém dnešním prohlášení federace uvedla, že další disciplinární řízení proti sedmičce týmů už proto není na místě a ani by nebylo v zájmu sportu. Doporučila proto rozhodnutí o vině týmů Renault, McLaren, Williams, Toyota, Red Bull, Sauber a BAR zrušit, což by mělo 26 členů Světové rady posvětit během několika dnů.

Vinu za nepovedený závod v zámoří vzal na sebe Michelin a už se mezitím i zavázal, že vrátí 130.000 diváků vstupné za letošní rok. Navíc rozdá pro příští americkou GP rovných 20.000 vstupenek zdarma.

Reklama