Hlavní obsah

Coulthard pohrozil stávkou pilotů

LONDÝN

Piloti formule 1 mají podle skotského jezdce Davida Coultharda značné obavy o svoji bezpečnost při závodech. Pociťují je od nechvalně proslulé Velké ceny Spojených států amerických. Reprezentant stáje Red Bull to uvedl ve svém sloupku v deníku Daily Record a zároveň pohrozil případným bojkotem, pokud bude Mezinárodní automobilová federace FIA ignorovat jejich požadavky.

Článek

"Stávky by mohly ovlivnit celou druhou polovinu sezony," napsal čtyřiatřicetiletý Coulthard. "Já a moji kolegové se strachujeme o bezpečnost od událostí v Indianapolisu," dodal.

Americké Grand Prix se v polovině června zúčastnilo jen šest vozů, ostatní na doporučení svého dodavatele pneumatik Michelin neodstartovaly - z bezpečnostních důvodů sedm týmů zavezlo formule do depa poté, co ztroskotala jednání o vybudování zpomalovací šikany před obávaným úsekem trati. Většina jezdců pak podepsala prohlášení, ve kterém počínání stájí podpořila.

Otázky bezpečnosti budou piloti s vedením FIA diskutovat na schůzce v Cannes 1. srpna. "Doufám, že naše bezpečnost pak bude opět prvořadou prioritou. Pokud ne, může dojít ke stávce. Nenecháme se totiž nutit k věcem, o nichž se domníváme, že mohou naši bezpečnost ohrozit," zdůraznil Coulthard, který je i předním členem asociace jezdců. Vyjádřil přesvědčení, že k bojkotu jezdci nuceni nebudou, ale v případě nutnosti prý nevidí vyhnutí. "Co se stalo v Indy, to bylo jako budíček," uzavřel.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace