Hlavní obsah

Räikkönen chce konečně uspět na Hockenheimringu

PRAHA

Zatím ani jednou neprojel Kimi Räikkönen během své kariéry cílem při Velké ceně Německa. Pokud chce ale finský pilot stáje McLaren udržet krok s lídrem průběžného pořadí Fernandem Alonsem, potřebuje na Hockenheimringu uspět a nejlépe vyhrát. Räikkönen ztrácí na španělského jezdce po jedenácti odjetých závodech šestadvacet bodů.

Článek

Loni finský jezdec McLarenu odstoupil v Německu vinou porouchaného předního křídla a technické problémy jsou zatím jeho největším soupeřem i letos. Už dvakrát byl nucen odstoupit z prvního místa, v posledních dvou závodech zase ztratil kvůli výměně motoru vždy deset pozic na startu. Vedení týmu se mu po minulém závodu v Británii dokonce za dosavadní potíže omluvilo.

"Boj o titul mistra světa je stále otevřený a já jsem si jist, že podám dobrý výkon. A pevně věřím, že tu konečně dojedu do cíle," nechal se slyšet pětadvacetiletý pilot. "Mám rychlé auto, snad se mi budou technické problémy už vyhýbat. Tento víkend potřebuji nejlepší možný výsledek," upozornil Räikkönen.

Montoya touží po dalším vítězství

I přes nevýhodné postavení na startu v předchozích dvou závodech skončil Fin na druhém a třetím místě, ale vždy za Alonsem. Španělův Renault se v Británii ocitl v kleštích McLarenu, protože závod vyhrál jeho druhý pilot Juan Pablo Montoya a potvrdil, že britsko-německý tým má velmi rychlá auta.

"Těším se na ten závod, tady se mi vždy líbí," prohlásil znovu bojovně naladěný Montoya, jenž v Hockenheimu vyhrál před dvěma lety ještě za volantem monopostu Williams. "Cítím, že určitě mám na to, abych zopakoval výsledek z minulého závodu v Silverstonu," věřil si.

Renault by bral chladné počasí

Piloty v Německu podle předpovědi čekají horké podmínky, což by mohlo vedoucí tým Poháru konstruktérů Renault přibrzdit. "Asfalt bývá hodně rozpálený a v posledních dvou letech jsme měli potíže s předními pneumatikami kvůli vedru, zvlášť s trakcí v zatáčkách," upozornil třiadvacetiletý Alonso, jenž letos vyhrál pětkrát a body neměl jen ve dvou závodech.

Domácí fanoušci, jichž se na přestavěný okruh vejde 120 000, věří, že loňský vítěz Michael Schumacher, třetí muž letošního průběžného pořadí, promluví do boje o stupně vítězů. "Rozhodně se neodepisujeme, na rozdíl od názoru mnoha ostatních," prohlásil šestatřicetiletý Schumacher. "V posledních závodech jsme se dost zlepšili a budeme v tom pokračovat," dodal Němec.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 19 závodů)
1. Alonso (Šp./Renault) 77 b., 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 51, 3. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 43, 4. Barrichello (Braz./Ferrari) 31, 5. Trulli (It./Toyota) 31, 6. Montoya (Kol./McLaren) 26, 7. Fisichella (It./Renault) 25, 8. Heidfeld (Něm./Williams-BMW) 25, 9. R. Schumacher (Něm./Toyota) 23, 10. Webber (Austr./Williams-BMW) 22.
Pohár konstruktérů
1. Renault 102, 2. McLaren-Mercedes 87, 3. Ferrari 74, 4. Toyota 54, 5. Williams-BMW 47, 6. Red Bull-Cosworth 22, 7. Sauber-Petronas 13, 8. Jordan-Toyota 11, 9. BAR-Honda 9, 10. Minardi-Cosworth 7.

Reklama

Související témata: