Hlavní obsah

Alonso si může k narozeninám dát sedmé letošní vítězství

BUDAPEŠŤ

Sedmé vítězství v letošním ročníku mistrovství světa formule jedna by mohlo být skvělým narozeninovým dárkem pro Fernanda Alonsa. Vedoucí muž průběžného pořadí šampionátu v pátek dovrší 24 let a o dva dny později bude na Hungaroringu usilovat o triumf ve Velké ceně Maďarska.

Článek

Před dvěma lety jezdec stáje Renault na tomto okruhu poprvé v kariéře vyhrál závod formule jedna a stal se nejmladším jezdcem, kterému se to kdy podařilo. "Vzhledem k tomu, že jsem zde dosáhl prvního vítězství, je pro mě Hungaroring výjimečný. Opravdu se mi tady líbí město, boxy i atmosféra a těším se na to," řekl Alonso.

Po dvanácti z devatenácti závodů vede v celkovém pořadí o 36 bodů a vítězství v Maďarsku by ho výrazně přiblížilo k zisku titulu.

Na trůnu by jako nejmladší šampion historie po pěti letech vystřídal Michaela Schumachera, který letos za nejlepšími výrazně zaostává. Loni německý pilot právě v Maďarsku vyhrál rekordní dvanáctý závod sezony, ale v neděli je jen málo pravděpodobné, že by k triumfu z bojkotované Velké ceny USA přidal druhé letošní vítězství.

Räikkönen má jednu z posledních šancí

Jednu z posledních šancí zkomplikovat Alonsovi cestu k titulu má Kimi Räikkönen. Finský jezdec musel minulý týden odstoupit z Velké ceny Německa, což mu přineslo i nevýhodu do kvalifikace v Maďarsku, kde startují jezdci v opačném pořadí podle výsledků předešlého závodu. "Budu začínat, takže mi trochu uškodí nečistá trať. Ale auto je rychlé a budu bojovat," řekl pilot stáje McLaren.

Pětadvacetiletý Seveřan se na závody v Budapešti zvlášť těší. "Je tady dobrá atmosféra, protože sem přijede spousta Finů. Je to pro mě v podstatě domácí Velká cena a doufám, že tisícovkám finských fanoušků dám důvod, proč se radovat," dodal Räikkönen.

Pořadí MS (po 12 z 19 závodů):
1. Alonso (Šp./Renault) 87 b., 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 51, 3. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 47, 4. Montoya (Kol./McLaren) 34, 5. Barrichello (Braz./Ferrari) 31, 6. Trulli (It./Toyota) 31, 7. Fisichella (It./Renault) 30, 8. R. Schumacher (Něm./Toyota) 26, 9. Heidfeld (Něm./Williams) 25, 10. Webber (Austr./Williams) 22.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 117, 2. McLaren-Mercedes 95, 3. Ferrari 78, 4. Toyota 57, 5. Williams-BMW 47, 6. Red-Bull-Cosworth 24, 7. BAR- Honda 15, 8. Sauber-Petronas 14, 9. Jordan-Toyota 11, 10. Minardi-Cosworth 7.

Reklama

Související témata: