Hlavní obsah

Alonso se brání: Má vítězství nejsou náhoda

BUDAPEŠŤ

Čtyřiadvacáté narozeniny oslaví v pátek pilot formule 1 Fernando Alonso. Na bujaré veselí ale může jezdec týmu Renault zapomenout. Mistrovství světa pokračuje o víkendu Velkou cenou Maďarska a lídr průběžného pořadí chce na svém oblíbeném okruhu u Budapešti potvrdit své dominantní postavení v seriálu.

Článek

Alonso vytěžil minulou neděli při Velké ceně Německa technických problémů mclarenu Kimiho Räikkönena a dojel si pro šesté letošní vítězství. V pořadí MS má na finského jezdce náskok 36 bodů a podle mnohých jej letos už sotva někdo připraví o titul.

Jednička týmu Renault ale zůstává v takových soudech opatrná. "Nic není jistého. Vždyť je stále ve hře sedmdesát bodů. Letos máme na to titul získat, musí se nám ale vyhnout technické potíže. Může se stát, že dvakrát třikrát nedojedu a šampionát bude opět vyrovnaný," má jasno nová hvězda na nebi formule 1.

Právě na Hungaroringu se Alonso před dvěma dočkal svého vůbec prvního vítězství v mistrovství světa a má proto k Velké ceně Maďarska zvláštní vztah. "Mám ten okruh rád. Co jsem u Renaultu, tak jsem tady dojel vždy na pódiu. Závod v Maďarsku nicméně patří k nejnáročnějším, hned po Malajsii a Monaku. Jezdec nemá žádný čas na oddych, jedna rovinka a pak čtrnáct zatáček. K tomu bývá tradičně pěkné vedro," povzdechl si Alonso.

Spolehlivý vůz není dílem náhody

Po vítězství na Hockenheimringu se ozvaly hlasy, které označily Alonsa za sběratele šťastných vítězství. Čerstvého čtyřiadvacátníka pěkně dopálily. "Je to nefér. Copak se dá hovořit o štěstí, když celý tým odvádí perfektní práci? Vyrobili jsme motor, který vydrží 1400 km, naši mechanici nespí, abychom mohli více testovat, technici ve větrném tunelu pracují čtyřiadvacet hodin denně a pracují na zlepšeních... Výsledkem je spolehlivý vůz, a ten není dílem nějaké náhody," čertil se Alonso.

Nejrychlejší vůz má v letošním MS tým McLaren, který ale bojuje se spolehlivostí svého monopostu. "To je právě rozdíl ve filozofii. McLaren vyrobil nejrychlejší auto, které ale není tak spolehlivé. My jdeme opačnou cestou, která se zatím ukazuje jako správná," má jasno Alonso.

Program Velké ceny Maďarska odložil oslavy Alonsových narozenin na pozdější dobu, Španěl na nějakou party ale stejně nemyslí. "Soustředím se jen na závodní víkend. Práce na nastavení, tréninky, kvalifikace, závod. Bylo by pěkné dojet pro sedmé vítězství. Hned by byl důvod pro mnohem větší oslavu," uzavřel Alonso.

Reklama

Související témata: