Hlavní obsah

Räikkönen vyhrál v Maďarsku a snížil náskok na Alonsa

BUDAPEŠŤ

Finský pilot McLarenu Kimi Räikkönen byl nejrychlejší v nedělní Velké ceně Maďarska. Na Hungaroringu nechal za sebou vítěze kvalifikace Němce Michaela Schumachera na ferrari, třetí dojel Michaelův bratr Ralf s vozem Toyota. Vedoucí muž průběžného pořadí Fernando Alonso s renaultem skončil jedenáctý.

Článek

Alonsa, jenž se může stát nejmladším šampionem v historii, vyřadila z boje o přední příčky kolize hned po startu. V tlačenici před první zatáčkou poškodil přední přítlačné křídlo a musel do boxů. Vrátil se na sedmnácté pozici a jeho snaha o návrat mezi nejlepší byla marná. Alonso nebodoval teprve potřetí v sezoně.

Jen pár sekund strávili na trati oba jezdci Red Bullu. Vůz Rakušana Christiana Kliena se v úvodní zatáčce po kontaktu s protivníkem převrátil, Skot David Coulthard poničil auto o kusy rozbitého Alonsova monopostu.

Španěl litoval, že veškeré naděje na dobrý výsledek ztratil tak záhy, po kontaktu z vozem Ralfa Schumachera. "Starty s Ralfem jsou vždy obtížné, protože se nedá předvídat, čímž nás zase překvapí. Ale to se stává, někdy to potká mě, jindy Kimiho," řekl Alonso, kterému tak na dráze oslava pátečních 24. narozenin nevyšla.

Smůla se tentokrát vyhnula Räikkönenovi

Smůla se tentokrát vyhnula Räikkönenovi, kterého v předchozích závodech deptaly technické potíže mclarenu. Po startu ze čtvrté pozice se dostal za Michaela Schumachera a druhou zastávku obhájce prvenství v boxech ve 36. kole využil k jeho předjetí. Postupně si pak vypracoval výrazný náskok, s kterým si přijel pro šestý triumf v kariéře.

V čele závodu se objevil i druhý pilot McLarenu Kolumbijec Juan Pablo Montoya, ve 40. okruhu však musel z vedoucí pozice odstoupit kvůli zlomenému hřídeli. "To mě mrzí, protože jsme mohli dojet na prvním a druhém místě. Ale samozřejmě to vypadá mnohem líp než po minulém závodu," řekl Räikkönen. V Hockenheimu musel potřetí v sezoně kvůli technickým potížím odstoupit z prvního místa.

"Vypadá to, jako když zahodíme deset bodů a on (Alonso) nám je pak vrátí. Je to nahoru a dolů. Ještě zbývá šest závodů, pokud se nám bude takhle dařit a něco se přihodí, můžeme pořád bojovat o titul," prohlásil finský pilot.

Vyrovnal se i boj v Poháru konstruktérů

Michael Schumacher sice nenavázal na vítězství v kvalifikaci, přesto mohl být po závodě spokojen. Bodoval poosmé za sebou, čímž se nikdo z jeho soupeřů pochlubit nemůže, a ztrácí jen šest bodů na druhého Räikkönena. Před zbylými šesti závody tak má stále teoretickou šanci získat osmý titul. "Jelo nám to dobře. Kdyby se povedlo zůstat na prvním místě i po zastávkách v depu, měl jsem šanci, protože se tady špatně předjíždí," prohlásil čtyřnásobný vítěz maďarské Grand Prix.

V závěru závodu držel za svými závody bratra Ralfa. "Byl rychlý, ale na předjetí to nestačilo. Prakticky neměl šanci," konstatoval starší ze sourozenecké dvojice. V sobotu si zajistil už 64. pole position v kariéře a příště může vyrovnat rekordní bilanci brazilské legendy Ayrtona Senny.

Vyrovnal se i boj v Poháru konstruktérů. Vedoucí Renault vyšel zcela naprázdno a McLaren snížil jeho náskok na dvanáct bodů. Třetí Ferrari ztrácí 31 bodů.

Seriál bude pokračovat po třítýdenní pauze 21. srpna v Istanbulu, kde se pojede na zbrusu novém okruhu premiérová Velká cena Turecka.

Výsledky:
1. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:37:25,552 hod. (průměr. rychlost 188,859 km/h), 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) -35,581, 3. R. Schumacher (Něm./Toyota) -36,129, 4. Trulli (It./Toyota) - 54,221, 5. Button (Brit./BAR) -58,832, 6. Heidfeld (Něm./Williams) -1:08,375, 7. Webber (Austr./Williams), 8. Sato (Jap./BAR), 9. Fisichella (It./Renault), 10. Barrichello (Braz./Ferrari) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí po 13 závodech:
1. Alonso (Šp./Renault) 87 bodů, 2. Räikkönen 61, 3. M. Schumacher 55, 4. Trulli 36, 5. Montoya (Kol./McLaren) 34, 6. R. Schumacher 32, 7. Barrichello 31, 8. Fisichella 30, 9. Heidfeld 28, 10. Webber 24.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 117, 2. McLaren-Mercedes 105, 3. Ferrari 86, 4. Toyota 68, 5. Williams-BMW 52, 6. Red Bull-Cosworth 24.

Reklama

Související témata: