Hlavní obsah

Nejvýhodnější startovní pozici bude mít v Turecku Räikkönen

ISTANBUL

První dvě řady startovního roštu při premiérovém závodu formule 1 v Turecku obsadí stáje McLaren a Renault. Nejrychlejšího času v sobotu přitom dosáhl Fin Kimi Räikkönen s mclarenem. V boji o startovní pozice se naopak vůbec nedařilo Ferrari.

Článek

Räikkönen jako jediný dokázal projet kolo za méně než minutu a 27 vteřin, po páté v sezóně si vyjel nejlepší pozici na startu. Vedle něj bude stát Giancarlo Fisichella z Renaultu, třetí nejrychleší byl lídr letošního šampionátu Fernando Alonso rovněž z Renaultu. Týmový kolega Räikkönena Juan Pablo Montoya získal čtvrtou pizici na startu.

Kvalifikace se vůbec nevyvedla sedminásobnému mistru světa Michaelu Schumacherovi, který měl na trati stejně jako v trénincích problémy. Německý pilot nezvládl své ferrari, dostal hodiny, vyletěl z trati a bez naměřeného času obsadil 17. pozici.

"Nevím, proč se to stalo. Foukal silný vítr, počítal jsem s tím, ale možná ne dostatečně. Před zítřkem to nevypadá moc nadějně, ale žádné zvláštní zklamání necítím," řekl Schumacher.

Nakonec však odstartuje z poslední řady, neboť vedení italské stáje se před závodem rozhodlo v jeho vozu vyměnit motor. "Můžeme doufat maximálně v to, že dojedeme pro nějaké body. Byli jsme připraveni na těžkou kvalifikaci, ale tohle je horší, než jsme čekali," uvedl šéf stáje Jean Todt. Podle pravidel následuje po výměně motoru na startu posun o deset míst dozadu.

Ještě za Schumachera byl odsunut Japonec Takuma Sato z BAR, který byl potrestán za to, že bránil v jízdě Australanovi Marku Webberovi.

Michael Schumacher nebyla zdaleka jediným pilotem, který měl problémy. Brit Jenson Button skončil po chybě v osmé zatáčce až třináctý, jeho kolega z týmu BAR Japonec Takuma Sato dopadl podobně. Žádný výkon si nezapsali vedle obhájce titulu také exmistr světa Kanaďan Jacques Villeneuve, indický nováček Narain Karthikejan a Nizozemec Robert Doornbos, jehož monopost Minardi zachvátil požár.

Schumacherův kolega Rubens Barrichello zajel až 11. čas.

Výsledky:
1.Räikkönen (Fin./McLaren)1:26,797 min.
2.Fisichella (It./Renault)1:27,039
3.Alonso (Šp./Renault)1:27,050
4.Montoya (Kol./McLaren)1:27,352
5.Trulli (It./Toyota)1:27,501
6.Heidfeld (Něm./Williams)1:27,929
7.Webber (Austr./Williams)1:27,944
8.Massa (Braz./Sauber)1:28,419
9.R. Schumacher (Něm./Toyota)1:28,594
10.Klien (Rak./Red Bull)1:28,963

Reklama

Související témata: