Hlavní obsah

Premiéru v Turecku vyhrál Räikkönen před Alonsem

ISTANBUL

Historicky první Velkou cenu Turecka vozů formule 1 vyhrál finský pilot McLarenu Kimi Räikkönen, který o dva body stáhl náskok lídra průběžného pořadí šampionátu Španěla Fernanda Alonsa z Renaultu, který skončil druhý.

Článek

Fin však mohl být ještě spokojenější, protože ještě dvě kola před cílem měl za sebou svého stájového kolegu Kolumbijce Juana Pabla Montoyu, ten však vyjel z trati a Alonso ho předjel. Montoya vylétl z dráhy už o kolo dřív, ale stihnul se ještě vrátit před Alonsem.

Neúspěchem skončilo první vystoupení na turecké půdě pro stáje Ferrari a Williams. Michael Schumacher startoval z poslední řady a propracovával se výš, ale ve čtrnáctém kole se v zatáčce střetl s Webberem z Williamsu a oba museli s poškozenými vozy do boxů. Schumacher vyjel na trať, aby o kolo později zajel do garáže. Na trať se později na několik kol vrátil, aby nasbíral data z nové tratě. Jeho kolega Barrichello dojel až desátý, což je pro Ferrari zklamáním.

"Byl to zvláštní pocit sedět v depu a čekat. Vracet se pak do závodu je trochu komické," uvedl M. Schumacher, který nedělal z neúspěchu tragédii. "Bereme to, jak to je. Tady jsme ani body čekat nemohli. Důležité je, abychom se ještě letos chytili," dodal německý pilot.

Williamsu se opět nedařilo

Ani jeden vůz stáje Franka Williamse nedojel do cíle. Oba skončili pro defekt pravé zadní pneumatiky, kterou v průběhu závodu jednou vyměnili. Mechanici a specialisté firmy Michellin mají po čem pátrat. U jiných týmů se podobná závada se totiž neobjevila.

Jinak ale může být Michelin spokojen, obul prvních devět vozů ve výsledkové listině.

Räikkönen startoval z nejvýhodnější pozice, ale v první zatáčce ho předjel renault Giancarla Fisichelly. Fin se ale do čela vrátil ještě v průběhu prvního kola, pak už před sebe nikoho nepustil. Na Alonsa ztrácí 24 bodů.

"Jako tým jsme měli smůlu, mohli jsme mít double. Musíme dál tvrdě pracovat a uvidíme, kam až to můžeme dotáhnout," řekl Räikkönen. "Start mi moc nevyšel, trochu se mi protočila kola a Fisichella mě předjel. Ale v deváté zatáčce si najel příliš široce a dostal jsem se zpátky. Byli jsme tu celý víkend hodně rychlí, a to nám pomohlo. Okruh nebyl špatný," prohlásil Fin.

Montoya mu málem pomohl ukrojit z Alonsova náskoku ještě o dva body více, ale v závěru do něj nejprve narazil zezadu Portugalec Tiago Monteiro s jordanem a posléze Kolumbijec ještě vyjel z trati. "Je to škoda, protože to pro nás mohlo v Poháru konstruktérů vypadat ještě zajímavěji," posteskl si Montoya. McLaren i tak snížil ztrátu na Renault už na devět bodů.

Alonso Montoyovy problémy v závěru uvítal. "Bylo to příjemné překvapení. Zaskočilo mě, že najednou vidím Montoyu a vůz Jordanu, jak se střetli. Ale jinak jsem zklamaný tím, že jsme byli o něco pomalejší než oni," řekl Španěl.

GP Turecka
1.RäikkönenMcLaren Mercedes1h24'35"000
2.AlonsoRenault+ 0'18"000
3.MontoyaMcLaren Mercedes+ 0'19"000
4.FisichellaRenault+ 0'37"000
5.ButtonBAR Honda+ 0'39"000
6.TrulliToyota+ 0'55"000
7.CoulthardRedBull Cosworth+ 1'09"000
8.KlienRedBull Cosworth+ 1'11"000
9.SatoBAR Honda1 kolo
10.BarrichelloFerrari1 kolo
Průběžné pořadí po 14 závodech:
1.Alonso95 bodů
2.Räikkönen71
3.M. Schumacher (Něm./Ferrari)55
4.Montoya40
5.Trulli39
6.Fisichella35
7.R. Schumacher (Něm./Toyota)32
8.Barrichello31
9.Heidfeld (Něm./Williams)28
10.Webber (Austr./Williams)24
Pohár konstruktérů:
1.Renault130
2.McLaren-Mercedes121
3.Ferrari86
4.Toyota71
5.Williams-BMW52
6.Red Bull-Cosworth27

Reklama

Související témata: