Hlavní obsah

Kolumbijec Montoya vyhrál GP Itálie

Kolumbijec Juan Pablo Montoya s formulí mclaren vyhrál i s poškozenou pneumatikou nedělní Velkou cenu Itálie v Monze. Při druhém vítězství kolumbijského pilota v sezóně si upevnil vedení v seriálu druhým místem Fernando Alonso ze Španělska a bodový zisk pilota Renaultu znamená jistotu, že Michael Schumacher letos neobhájí titul.

Článek

Sesazený šampion dnes navíc na domácí trati Ferrari skončil až desátý.

Naopak Alonso, který v Itálii těžil z další porce smůly svého pronásledovatele Kimiho Räikkönena z Finska, se může stát nejmladším šampionem v historii už za týden ve Spa. S belgickou GP zbývá odjet čtyři závody a Španěl má náskok 27 bodů.

Schumacher nechce být špatný poražený

"Bylo jasné, že přijde čas, kdy to panování skončí. Ale kdybychom teď rezignovali, byli bychom špatní poražení," řekl Schumacher a jako nového šampiona už pasoval Alonsa. "Nedělám si naděje na nějaký napínavý souboj, má tak velký náskok, že si ho už nemůže nechat vzít," řekl.

Alonsa dnes na stupně vítězů doprovodil i týmový kolega Giancarlo Fisichella z Itálie, který dokončil závod před smolařem Räikkönenem. Finský jezdec McLarenu měl přitom závod rozjetý na vítězství, přestože startoval až z jedenáctého místa kvůli sobotní výměně motoru.

Nejrychlejší muž kvalifikace si počkal nejdéle ze všech na zastávku v boxech a v jednu chvíli s lehčím vozem se snadno přehnal i kolem Alonsa. Od mechaniků pak dostal palivo na pohodlné dojetí závodu, taktika s jediným pitstopem však měla jepičí život. Během chvíle po návratu na trať se na jeho levé zadní pneumatice objevil problém, Fin musel záhy do depa neplánovaně pro novou a propadl se zpět do druhé desítky.

Montoya musel zvolnit

Druhé zastávky ostatních soupeřů jej sice postupně vracely na přední pozice, na poražení Alonsa už ale nemohl myslet, zvlášť když pak na čtvrtém místě ještě dostal hodiny a musel bojovat o udržení pozice s Jarnem Trullim. "Mohl jsem tu dokonce vyhrát, ale o tomhle víkendu se pokazilo všechno, co šlo. Ale ještě pořád nic není nemožné," nevzdal ještě Räikkönen boj o titul.

Zato Montoya startující z pole position zažíval dlouho pohodový závod, to ale jen do okamžiku, kdy se těsně před cílem objevil na jeho voze stejný problém s pneumatikou, jaký postihl Räikkönena. Kolumbijec s poškozenou gumou musel zpomalit a Alonsovi svitla naděje na sedmé vítězství v sezoně. "Musel jsem zvolnit, jak to jen šlo," prohlásil Montoya.

Rozhodnutí mclarenu kolo neměnit však vyšlo, pneumatika nápor v závěrečných třech kolech vydržela a Montoya pošesté v životě projel cílem první. Alonso dorazil jen o necelé tři sekundy později. "Když jsem zjistil, že má problém, zkusil jsem ještě zaútočit. Ale nakonec bylo důležité skončit tady před Räikkönenem. Když i v dalších závodech budeme na stupních, bude to na titul stačit," uvedl Alonso.

Výsledky:
1. Montoya (Kol./McLaren) 1:14:28,659, 2. Alonso (Šp./Renault) -2,479, 3. Fisichella (It./Renault) -17,975, 4. Räikkönen (Fin./McLaren) -22,775, 5. Trulli (It./Toyota) - 33,786, 6. R. Schumacher (Něm./Toyota) -43,925, 7. Pizzonia (Braz./Williams) -44,643, 8. Button (Brit./BAR) -1:03,635, 9. Massa (Braz./Sauber) -1:15,413, 10. M. Schumacher (Něm./Ferrari) -1:36,070.
Pořadí MS po 15 závodech:
1. Alonso 103 b., 2. Räikkönen 76, 3. M. Schumacher 55, 4. Montoya 50, 5. Trulli 43, 6. Fisichella 41, 7. R. Schumacher 35, 8. Barrichello (Braz./Ferrari) 31, 9. Heidfeld (Něm./Williams) 28, 10. Button (Brit./BAR) 24.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 144, 2. McLaren-Mercedes 136, 3. Ferrari 86, 4. Toyota 78, 5. Williams-BMW 54, 6. Red-Bull- Cosworth 27, 7. BAR-Honda 25, 8. Sauber-Petronas 14, 9. Jordan- Toyota 11, 10. Minardi-Cosworth 7.

Reklama

Související témata: