Hlavní obsah

Schumacher se smířil s tím, že předá žezlo Alonsovi

Pět let trvala v mistrovství světa vozů formule 1 nadvláda Michaela Schumachera v barvách stáje Ferrari. Po nedělní Velké ceně Itálie v Monze je jasné, že letos německý pilot svůj osmý titul nezíská. Kdo bude následníkem šestatřicetileté legendy? Sám Schumacher je přesvědčen, že na trůn dosedne Fernando Alonso z týmu Renault.

Článek

Schumacher po patnáctém podniku letošní sezóny ztrácí na vedoucího Alonsa osmačtyřicet bodů a v posledních čtyřech závodech tak mladého Španěla už nepřekoná. Pilot týmu Renault si dokonce může zajistit svůj premiérový titul už při nadcházející Velké ceně Belgie, stačí, když porazí druhého v průběžném pořadí Kimiho Räikkönena ze stáje McLaren o čtyři body.

Německý jezdec má o svém následníku jasno. "Člověk nemusí být prorokem, aby mu bylo jasné, že v letošním šampionátu je rozhodnuto. Kimi má už jen teoretickou šanci, že vybojuje titul," uvedl Schumacher po závodu v Itálii.

:. ANKETA
Získá Fernando Alonso letošní titul mistra světa ve formuli 1? Hlasujte v anketě na konci článku.

Závod v Monze znamenal pro Schumachera další z letošních zklamání, desáté místo po nedokončené Velké ceně Turecka rozhodně nebylo správnou náplastí. A sedminásobný mistr světa se nedočkal ani podpory fanoušků, kterých zavítalo na okruh okolo šedesáti tisíc. Právě kvůli divákům přitom chtěl dosáhnout co nejlepšího umístění.

"S tím, že titul nezískám, jsem se smířil už před časem. Teď mě štve, že jsme se našim fandům na domácí půdě nepředvedli v lepším světle," prohlásil. Ferrari přišlo už i možnost obhájit titul v Poháru konstruktérů, v němž ale zatím není zcela bez šance McLaren, který na vedoucí Renault ztrácí jen osm bodů.

Schumacher přesto věří, že se do konce letošní sezóny dočká alespoň dílčího úspěchu. "Nevzdáváme to. Budeme pokračovat v tvrdé práci, stejně jako bojovali až do konce naši soupeři v minulých letech. Od Velké ceny Turecka jsme zaznamenali malé zlepšení, ale stále jsme příliš pomalí," popsal své trápení.

"Nemáme mnoho času, závod ve Spa se jede již tuto neděli. Do konce sezóny pak ale budou zbývat ještě tři závody, v nichž bychom chtěli dosáhnout slušného výsledku," dodal Schumacher.

Pořadí MS (po 15 z 19 závodů)
1. Alonso 103 b., 2. Räikkönen 76, 3. M. Schumacher 55, 4. Montoya 50, 5. Trulli 43, 6. Fisichella 41, 7. R. Schumacher 35, 8. Barrichello (Braz./Ferrari) 31, 9. Heidfeld (Něm./Williams) 28, 10. Button (Brit./BAR) 24.
Pohár konstruktérů
1. Renault 144, 2. McLaren-Mercedes 136, 3. Ferrari 86, 4. Toyota 78, 5. Williams-BMW 54, 6. Red-Bull- Cosworth 27, 7. BAR-Honda 25, 8. Sauber-Petronas 14, 9. Jordan- Toyota 11, 10. Minardi-Cosworth 7.

Reklama

Související témata: