Hlavní obsah

Pilot formule 1 Alonso získal Cenu prince Asturského

MADRID

Španělský pilot formule 1 Fernando Alonso se ve své vlasti dočkal nejvyššího možného sportovního ocenění, když získal Cenu prince Asturského. Navázal tak na marockého mílaře Hichama El Guerrouje, který tradiční prestižní cenu obdržel vloni. Mezi dřívějšími držiteli ocenění jsou mimo jiné cyklista Lance Armstrong, tenistka Martina Navrátilová či atlet Carl Lewis.

Foto: Hoch Zwei

Fernando Alonso na stupních vítězů v Bahrajnu.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Alonso prožívá v seriálu mistrovství světa formule 1 vydařenou sezonu a je krůček od zisku titulu. Pilot stáje Renault má čtyři závody před koncem ročníku náskok 27 bodů před Finem Kimim Räikkönenem a může se stát nejmladším světovým šampionem v historii.

"Vítězství a rekordy, které Fernando Alonso drží, jsou výsledkem mimořádné dráhy, jež začala už v dětství a je charakteristická pevným odhodláním. Otevřel nové cesty pro formuli 1 ve Španělsku," uvedla ve svém prohlášení porota, která o udílení cen rozhoduje.

Alonso začal jezdit v motokárách už jako tříletý a postupně se propracoval ke španělskému, evropskému i světovému juniorskému titulu. V roce 1999 přesedlal za volant auta a o rok později už testoval pro Minardi. V roce 2001 zahájil svou kariéru v Renaultu a před dvěma lety v Maďarsku slavil v jeho barvách premiérové vítězství v seriálu formule 1.

Díky jeho výkonům se závody formule 1 dostaly ve Španělsku z okraje zájmu sportovních fanoušků do centra pozornosti. Sledovanost televizních přenosů z Velkých cen v současnosti trhá rekordy.

Reklama

Související témata: