Hlavní obsah

Jen ať v Belgii prší, modlí se piloti Ferrari

PRAHA

Poslední setkání s evropskými fanoušky v letošním ročníku mistrovství světa formule 1 čeká v belgickém Spa dosluhujícího mistra světa Michaela Schumachera. Sedminásobný světový šampión by se chtěl se starým kontinentem rozloučit slušným výsledkem a tak si spolu se stájovým kolegou Rubensem Barrcihellem přeje jediné: aby se otevřela nebeská stavidla a konkurence se přece jen o něco srovnala.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Dvojice jezdců Ferrari - zvleva Rubens Barrichello a Michael Schumacher.

Článek

Nejdelší a podle mnohých nejkrásnější, takový je okruh v belgickém Spa. Schumacher věří, že při letošní evropské derniéře bude na tribunách plno. "V Německu a Itálii bylo jasně vidět, že nepovedená sezóna Ferrari měla vliv i na diváckou návštěvu. Doufám, že ve Spa bude situace diametrálně odlišná," přeje si šestatřicetiletý formulový veterán.

Při minulém závodu v Monze dojel Schumacher až desátý, a v Belgii by se tak chtěl předvést v lepším světle. "Pomalu se začínáme připravovat na příští sezónu, ale přesto mohu fanouškům slíbit, že děláme vše proto, abychom soupeřům nedali nic zadarmo. Zázraky ale bohužel slibovat nemohu," nebere si servítky německý pilot.

Ferrari letos ztrácí na všech frontách a znatelný odstup od Renaultu a McLarenu zkracuje jen stěží. "Kdyby ale zapršelo, to by byl hned závod mnohem otevřenější," odtajnil svou víru v přírodní živly Schumacherův stájový kolega Rubens Barrichello. "Modlím se za déšť," doplnil Schumacher. Zda bude jejich přání vyslyšeno není jasné, babí léto v Belgii bylo dosud v plném proudu a teploty se šplhaly skoro ke třicítce. Víkendová předpověď nicméně naznačuje ochlazení s možností deště.

Spa bude McLarenu sedět

Závod v Belgii bude každopádně ostře sledovaný hlavně proto, jestli se podaří Fernandu Alonsovi s předstihem zajistit letošní titul mistra světa. Mladému Španělovi k tomu stačí získat o čtyři body více než jeho hlavní rival Kimi Räikkönen.

"Fernandovi titul moc přeji. Naplňuje ten krásný paradox, že vyhrát může i pilot, který nedisponuje nejrychlejším vozem," připomněl Barrichello spolehlivost konkurenčního monopostu. Alonso má v čele pořadí šampionátu na Räikkönena náskok 27 bodů, finského pilota letos o hodně bodů připravily právě technické výpadky.

"McLaren bude v Belgii ale opět hodně silný. Trať jim sedí a věřím, že se jim podaří předvést skutečný potenciál," oponuje Schumacher, jenž po dlouhé době sleduje vrcholící mistrovské drama pouze z pozice statického diváka.

Seriál mistrovství světa po závodu v Belgii čekají v letošní sezóně ještě tři podniky. Piloti se nejprve na konci září sejdou na okruhu v brazilském Interlagosu a poté uzavřou šampionát při asijském turné v japonské Suzuce a čínské Šanghaji.

Reklama

Související témata: