Hlavní obsah

Ve formulové sérii A1 GP bude i český tým

PRAHA

Start nového automobilového šampionátu A1 Grand Prix se kvapem blíží a motoristickým fanouškům by nemělo uniknout, že ve startovním poli pětadvaceti národních týmů bude i česká stáj. V novém seriálu, který je koncipován jako Světový pohár národů, budou startovat Tomáš Enge, Jarek Janiš a Jan Charouz.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Smlouvu o účasti českých barev se v sobotu podařilo uzavřít manažeru Antonínu Charouzovi. Soupeři jeho svěřenců budou piloti motoristických velmocí v čele s USA, Velkou Británií, Francií, Německem a Austrálií. A1 GP vznikla z popudu saudskoarabského šejka Maktúma a jezdci v ní budou jezdit na identických vozech, podobně jako v seriálu GP2.

"Je to fantastický úspěch pro český motorismus, protože proniknout do této elitní společnosti nebylo snadné," uvedl Charouz na internetových stránkách společnosti BPA s tím, že nyní dojednává přímé přenosy ze závodů na českých televizních stanicích. "Osobně se domnívám, že sledovanost se může hodně přiblížit formuli 1, protože seriál se jede v zimě, kdy mají ostatní motoristické závody přestávku," je přesvědčen Charouz. Vedle toho by také chtěl v budoucnu  přivést závod A1 GP na okruh do Brna.

V českém týmu budou největší naděje vkládány do zkušeného Engeho, jenž letos jezdí s formulí v zámořském Indy Racing League. "Načasování poháru je velmi dobré. Díky termínu se ho bude moci zúčastnit velmi silná jezdecká konkurence. Zajímavé budou souboje mladých dravců s ostřílenými borci. Nové tratě představují novou výzvu, vždy jsem rád závodil v neznámých lokalitách. Věřím, že mi mé zkušenosti pomohou v boji o čelní příčky, jízda s vozem by měla přinášet dobrý požitek," doufá liberecký rodák, jenž v neděli oslaví devětadvacáté narozeniny.

Seriál odstartuje 25. září na okruhu Brands Hatch ve Velké Británii. Celkem bude mít tucet zastávek ve dvanácti zemích, poslední závod se pojede 2. dubna na okruhu v Šanghaji.

Kalendář A1 Grand Prix 2005/06
25. záříBrands HatchVelká Británie
9. říjnaEuroSpeedway, LausitzNěmecko
23. říjnaCircuito EstorilPortugalsko
6. listopaduEastern Creek, SydneyAustrálie
20. listopaduSepang International CircuitMalajsie
11. prosinceDubai AutodromeSpojené arabské emiráty
15. ledna 2006Sentul CircuitIndonésie
29. lednabude upřesněnoJihoafrická republika
12. únorAutodromo Internacional de CuritibaBrazílie
26. únorParque Fundidora MonterreyMexiko
19. březnaLaguna SecaKalifornie, USA
2. dubnaShanghai International CircuitČína

Reklama

Související témata: