Hlavní obsah

Michelin hrozí odchodem z formule 1

SPA

Vedení výrobce pneumatik Michelin se nelíbí plán Mezinárodní automobilové federace (FIA) zavést od sezóny 2008 jediného dodavatele obutí pro seriál mistrovství světa vozů formule 1. Šéf společnosti Edouard Michelin před Velkou cenou Belgie pohrozil, že jeho firma kvůli tomu opustí královskou automobilovou třídu po příští sezóně.

Foto: koláž Novinky

Michelin hrozí, že opustí formuli 1.

Článek

"Nemáme strach z výběrového řízení, ale nelíbí se nám to, protože by to negativně ovlivnilo duch závodů," uvedl Edouard Michelin na tiskové konferenci ve Spa před belgickou Grand Prix. "Chceme od FIA vědět, proč by měl být ve formuli jen jeden výrobce pneumatik. Naše důvěra v řízení federace je vážně ohrožena," prohlásil.

Michelin zásobuje sedm z deseti týmů. Williams a Toyota však ve Spa oznámily, že francouzského výrobce po sezoně opustí a přejdou k japonské společnosti Bridgestone.

Michelin vyhrál 14 z letošních 15 závodů, ale zároveň se podepsal pod fiasko na Grand Prix USA, kde na jeho doporučení všechny "jeho" stáje závod z bezpečnostních důvodů bojkotovaly.

Na to poukázali zástupci FIA, kteří se dnes proti Michelinovým slovům ohradili. "Pan Michelin by si měl uvědomit, že žádná federace, závodník a platící divák nemůže být spokojen s dodavatelem, který špatným vybavením zmaří podnik mistrovství světa," uvedlo vedení federace.

Reklama

Související témata: