Hlavní obsah

Český tým v A1 GP vytáhne na Lausitzringu trumf

Pavel NovotnýSport.cz

Známý německý okruh Lausitzring bude o nadcházejícím víkendu dějištěm druhého závodu nové formulové série A1 Grand Prix. V monopostu vyvedeném v národních barvách se poprvé představí eso české stáje Tomáš Enge a vedení týmu se netají přáním zaútočit na nejvyšší příčky.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Manažer české stáje Antonín Charouz věří, že ve příští sezóně by se mohl jeden ze závodů A1 GP konat na brněnském Masarykově okruhu, letos však bude pro české příznivce 'domácím' kláním právě víkend na Lausitzringu.

"Eurospeedway je pouhých dvě stě kilometrů od Prahy, a proto bychom byli rádi, kdyby český tým přijeli podpořit i naši fanoušci. Prvních sto českých diváků si proto bude moci u brány č. 21 převzít vstupenky zdarma a navíc se bude moci zúčastnit i všech oficiálních akcí stáje," uvedl Charouz na středeční tiskové konferenci.

Zatímco úvodní podnik A1 GP v britském Brands Hatch odjel osmnáctiletý Jan Charouz, jenž v dvojzávodu dosáhl na 18. (sprint), resp. 14. místo (hlavní závod), v Německu dostane poprvé příležitost nejzkušenější z českého týmu Tomáš Enge. "Tomáš je zárukou kvalitního výkonu a myslíme proto na nejvyšší příčky," neskrývá Charouz.

Enge zatím najel jen 150 km

Enge nicméně v kokpitu monopostu absolvoval jen 150 kilometrů při testech. "Není to moc. Před prvním závodem mě čeká ještě tříhodinový trénink, snad se s vozem víc sžiju. V optimální kondici ale asi nebudu," tvrdil opatrně český pilot, jenž letošní sezónu strávil v zámořské Indy Racing League.

Devětdvacetiletý liberecký rodák, jenž si během své kariéry vyzkoušel i ostrý start ve formuli 1, si podle svých slov bude muset zvykat na zcela odlišný vůz a styl jízdy. "A1 je je proti formuli 1 nebo Indy úplně o něčem jiném. Narozdíl od uvedených soutěží nemusíte důsledně dodržovat jednu stopu a jízda je skutečným zážitkem," těší se na své první představení Enge.

Češi mohou zazářit i jinde než na ledě

Před druhým podnikem nové motoristické disciplíny zavítal na skok do Prahy také zakladatel seriálu, dubajský šejk Maktúm Hašír Maktúm al-Maktúm. "Česko má teď možnost zazářit i na jiném, než hokejovém nebi," prohlásil před novináři Maktúm.

Idea svérázného šejka, který se vedle motorismu věnuje mnoha dalším sportům, se podle všeho úspěšně nadechla k životu. Český divák by ale zcela jistě ocenil možnost vidět závod v domácích podmínkách. Je to pravděpodobné? "Nejraději bychom byli, kdyby se závod konal v každé zúčastněné zemi, což ale samozřejmě není možné. Pokud se však Brno technicky přizpůsobí našim požadavkům, pak si tam závod dokážu představit," uvedl Maktúm s tím, že stávající 12dílný seriál by rád rozšířil.

Reklama