Hlavní obsah

Alonso chce double, Renault ale na McLaren ztrácí

PRAHA

Mistrovství světa formule 1 pomalu ale jistě spěje do finále. O víkendu se odehraje na okruhu v japonské Suzuce předposlední díl devatenáctidílného seriálu, nejdelšího v dosavadní historii šampionátu. O novém králi nejprestižnější automobilové třídy je již rozhodnuto, ve hře je ale stále vítězství v Poháru konstruktérů.

Článek

Jistotu individuálního triumfu si nese už od Velké ceny Brazílie Fernando Alonso z týmu Renault. V soutěži stájí ale týmu španělského pilota patří druhé místo s dvoubodovým mankem na McLaren.

McLaren se může stát nejlepší stájí šampionátu už v Suzuce v případě, že jeho monoposty zopakují výsledek z Brazílie a Renault získá pouze bod. Minulý díl vyhrál Juan Pablo Montoya a jeho stájový kolega Kimi Räikkönen skončil druhý. Čtyřiadvacetiletý Alonso věří, že taková situace nenastane. Do konce seriálu zbývají dva závody, finále se pojede v Číně v Šanghaji 16. října.

"Očekávám, že budu celý víkend čelit kvantu otázek, bude na mě upřena pozornost, budou tam desítky kamer, ale jakmile sednu do auta, pojedu jako normálně," řekl novinářům v Suzuce. "Chceme vyhrát Pohár konstruktérů, takže před sebou máme ještě jeden úkol. Já věřím, že se nám to podaří. Pojedu naplno," ujistil. S italským kolegou Giancarlem Fisichellou chtějí dojet na prvních dvou místech a převzít postavení McLarenu.

Favoritem McLaren

Spolehlivost vozů bude klíčovým bodem v boji o týmový titul. Za jakýkoli technický problém stáj zaplatí velkou cenu. Podle sázkových kanceláří je favoritem McLaren, jehož vozy jsou v závěru roku jasně nejrychlejší. V Brazílii jeho jezdci vyhráli pátou kvalifikaci po sobě. Naposledy McLaren vyhrál Pohár konstruktérů v roce 1998, kdy se stal mistrem světa Fin Mika Häkkinen.

Alonso ale jediným soupeřům v týmové soutěži prý nedá nic zadarmo. V posledních osmi závodech byl sedmkrát na stupních vítězů. "Ale my uděláme všechno pro to, abychom vyhráli," nechal se slyšet vítěz šesti letošních závodů Räikkönen. "Myslím, že už Japonsko napoví. A my to můžeme dokázat. V Brazílii jsme s Juanem (Montoyou) jezdili dobře. Když už nemohu bojovat o individuální titul, chci pomoc týmu," uvedl Fin.

Suzuka v posledních letech patřila vozům Ferrari. Němec Michael Schumacher, sedminásobný mistr světa, a jeho kolega Rubens Barrichello z Brazílie si mezi sebe rozdělili výhry od roku 1999. Loni seriálu naprosto dominovali, ale v letošním roce se nic podobného očekávat nedá. Závod v Japonsku bude stým pro stáj BAR, kterou po sezoně převezme Honda. Startovat se v neděli bude v 07:30 SELČ.

Průběžné pořadí MS (po 17 z 19 závodů)
1. Alonso (Šp./Renault) 117 b., 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 94, 3. Montoya (Kol./McLaren) 60, 4. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 60, 5. Fisichella (It./Renault) 45, 6. Trulli (It./Toyota) 43, 7. Barrichello (Braz./Ferrari) 38, 8. R. Schumacher (Něm./Toyota)38, 9. Button (Brit./BAR) 32, 10. Webber (Austr./Williams) 29.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 164, 2. Renault 162, 3. Ferrari 98, 4. Toyota 81, 5. Williams-BMW 59, 6. BAR-Honda 33, 7. Red Bull- Cosworth 27, 8. Sauber-Petronas 17, 9. Jordan-Toyota 12, 10. Minardi-Cosworth 7.

Reklama

Související témata: