Hlavní obsah

Deštivou kvalifikaci v Suzuce vyhrál Ralf Schumacher

Déšť na okruhu v Suzuce důkladně zamíchal kvalifikací na nedělní Velkou cenu Japonska formule 1. První místo na startu si pro předposlední závod sezony letos poprvé zajistil Němec Ralf Schumacher s toyotou. Vedle něj se postaví Brit Jenson Button z týmu BAR, který používá motory Honda. Symbolicky právě v Suzuce se tak sešli v první řadě poprvé v historii dva reprezentanti japonských automobilek.

Článek

Zle se v kvalifikaci vedlo jezdcům McLarenu, kteří budou v závodu hájit dvoubodový náskok v čele Poháru konstruktérů. Fin Kimi Räikkönen zajel sedmnáctý čas, ale kvůli páteční výměně motoru se musí posunout o deset míst dozadu, takže vystartuje jako poslední. Jeho kolumbijský kolega Juan Pablo Montoya si v kvalifikaci ani nezapsal výkon a vyrazí do závodu z předposlední řady.

O mnoho lépe nedopadl čerstvý mistr světa Španěl Fernando Alonso, jenž obsadil šestnácté místo. Naděje Renaultu na posun do čela Poháru konstruktérů však posílil Ital Giancarlo Fisichella, který po třetí pozici v kvalifikace vystartuje z druhé řady.

Ralf Schumacher získal pole position pošesté v kariéře, ale stáj Toyota slavila tento dílčí úspěch poprvé. "Samozřejmě nám pomohly lepší podmínky, než měli jezdci za mnou, ale je to skvělý pocit. Jet poprvé s toyotou na oblíbeném okruhu a hned vyhrát kvalifikaci je paráda," řekl mladší z bratrské dvojice Schumacherů, jenž přestoupil do japonského týmu před sezonou z Williamsu. V neděli se pokusí vylepšit své postavení v šampionátu, v němž mu patří osmé místo s 38 body.

Michael Schumacher, jenž v Suzuce vyhrál čtyři z posledních pěti závodů, byl dnes se svým ferrari čtrnáctý. "Začalo pršet zrovna ve chvíli, kdy jsem měl vyjet, takže už jsem nestihl přezout pneumatiky. Na trati jsem nemohl dělat nic jiného než doplavat zpátky," řekl exmistr světa.

Vítěz minulého závodu v Brazílii Montoya vyrazil na trať jako poslední, ale vrátil se do depa, aniž by kvalifikační kolo dokončil. "Počasí dnes rozhodlo o všem. Vsadili jsme z taktických důvodů na úsporu paliva před závodem," řekl Montoya.

Výsledky - kvalifikace:
1. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:46,106 min., 2. Button (Brit./BAR) 1:46,141, 3. Fisichella (It./Renault) 1:46,276, 4. Klien (Rak./Red Bull) 1:46,464, 5. Sato (Jap./BAR) 1:46,841, 6. Coulthard (Brit./Red Bull) 1:46,892, 7. Webber (Austr./Williams) 1:47,233, 8. Villeneuve (Kan./Sauber) 1:47,440, 9. Barrichello (Braz./Ferrari) 1:48,248, 10. Massa (Braz./Sauber) 1:48,278.

Reklama