Hlavní obsah

Alonso slaví, ale bral by víc vítězství

Slova hitu skupiny Queen 'We Are the Champions' zněla z monopostu Fernanda Alonsa, když španělský pilot zajížděl do boxů po vítězství ve Velké ceně Číny formule 1. Již dopředu korunovaný král letošního mistrovství světa měl důvod k oslavám: v závěrečném podniku sezóny zajistil spolu s Giancarlem Fisichellou také triumf týmu Renault v Poháru konstruktérů.

Článek

Alonso si připsal sedmé vítězství v sezóně a srovnal tak krok s vicemistrem Kimim Räikkönenem z týmu McLaren, kterého díky stabilnějším výkonům v průběhu celého šampionátu v konečném součtu porazil o jednadvacet bodů.

Renault měl před posledním letošním závodem v týmovém hodnocení dvoubodový náskok na McLaren, který tak potřeboval získat minimálně o dva body více než francouzská stáj. Pak by ve prospěch britského týmu rozhodl větší počet vítězství.

Na podobný scénář ale nedošlo. Renault zvládl kvalifikaci, oba monoposty měl v první řadě startovního roštu a Alonso s Fisichellou měli od počátku závod pod kontrolou. McLarenu navíc odpadl Montoya.

"Letošní sezóna byla jednoduše fantastická až do samého závěru. Šli jsme do posledního podniku s náskokem pouhých dvou bodů na McLaren. Dali jsme maximum do přípravy vozu i motoru a po právu můžeme slavit vítězství. Motivace do příštího roku je jasná: dvojitá obhajoba," smál se Alonso po vyhlášení výsledků.

Nástupce Michaela Schumachera byl navýsost spokojený s tím, jak mu technici připravili vůz. "Malinko jsem se během závodu potýkal s přetáčivostí, ale jinak vše bez problémů. Hlavně se nám povedlo skvěle vyladit motor, což se projevilo už při kvalifikační jízdě. Co se týče rychlosti, neměl tentokrát McLaren nárok," uvedl po závodu Alonso.

Čtyřiadvacetiletý pilot tak nakonec přece jen zalitoval, že nebyl podobně rychlý i v ostatních závodech. "Teď mě trochu trápí, že jsem vyhrál jen sedm závodů. V Číně jsme ukázali, že bylo v našich silách porážet soupeře nejen díky spolehlivosti," dodal Alonso.

Reklama

Související témata: