Hlavní obsah

Konečně skončila sezóna, oddechl si Schumacher

PRAHA/ŠANGHAJ

Plný zklamání byl letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1 pro sedminásobného vítěze královské automobilové třídy Michaela Schumachera. Pilot stáje Ferrari sice obsadil v konečném pořadí šampionátu třetí příčku, to je ale pro suveréna posledních pěti sezón jen slabá náplast. Německý jezdec proto uvítal, že se letošní rok závodem v Šanghaji uzavřel.

Článek

Letošní sezóna byla ve znamení konce hegemonie stáje Ferrari. Italský tým vládl mistrovství světa od roku 1999, o rok později pak odstartovala vítězná pětiletka staršího z bratrské dvojice Schumacherových. Letos šestatřicetiletý Michael odkroutil svou patnáctou sezónu mezi formulovou elitou, podobně jako vedení týmu z Maranella příliš důvodů k radosti ale neměl.

Rozšíří ještě Michael Schumacher svou sbírku mistrovských titulů ve formuli 1?
Hlasujte v anketě na konci článku.

V rekordně nabitém, devatenáctidílném seriálu si připsal jediné vítězství: ve skandální Velké ceně USA, do níž na okruhu v Indianapolisu odstartovala po blamáži s pneumatikami Michelin pouze šestice vozů s obutím Bridgestone. Na pódiu byl Schumacher celkem pětkrát, k jedné výhře přidal tři druhá a jedno třetí místo.

Celkem bodoval ve dvanácti závodech, v konečném pořadí šampionátu skončil třetí se ztrátou 71 bodů na Fernanda Alonsa z Renaultu. V Poháru konstruktérů skončilo Ferrari také na třetím místě. Italský tým vybojoval 100 bodů, zatímco vítězný Renault jich nasbíral 191.

Start z boxů, konec po 22 kolech

I samotný závěr mistrovství měl pro bývalého krále formule 1 hořkou příchuť. Při řazení vozů na startovní rošt jej zezadu trefil se svým minardi Christijan Albers a Schumacher se narychlo stěhoval do třetího vozu Ferrari a start si odbyl v boxové uličce. "Nevím přesně, co se stalo. Soustředil jsem se na zahřátí pneumatik a najednou 'prásk'," popsal střet s nizozemským mladíkem po skončení závodu.

Tím ovšem smůla držitele většiny rekordů formule 1 na okruhu v Šanghaji neskončila. Ve dvaadvacátém kole, kdy byl na trati safety car, znenadání zpomalil ve špalíru vozů David Coulthard a za ním šel na brzdy Felipe Massa. Schumacher na manévr brazilského jezdce nezareagoval ideálně, skončil mimo trať a závod pro něj skončil. "Na vině byly podle všeho nezahřáté pneumatiky," hledal příčinu svého odstoupení.

Neslavný rok tak pro Schumachera neskončil nijak radostně. A na německém jezdci bylo po závodě znát, že chce co nejrychleji zapomenout. Novináři se tak na otázku, zda je rád, že je nepovedená sezóna pryč, dočkali jednoznačně krátké odpovědi: "Ano!"

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint