Hlavní obsah

Nová kvalifikace F1 bude zážitek, slibuje Mosley

PRAHA

Nejen závod, ale také boj o postavení na startovním roštu má být od příští sezóny formule 1 vzrušující podívanou. Alespoň šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley je přesvědčen, že u nově schváleného formátu kvalifikace, který přináší tříkolový k.o. systém, se diváci nudit nebudou.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley.

Článek

Divák umírající při sobotní kvalifikaci nudou při pohledu na jediný vůz na trati má být minulostí. Místo toho zahájí bitvu o pole position všechny vozy, po patnáctiminutovém bloku odpadne pět nejpomalejších a za další čtvrthodinu dalších pět. Ve dvacetiminutovém finále kvalifikace se tak o nejlepší místa na startu utká deset jezdců.

Šéf FIA věří, že se podařilo najít formát, který fanoušci skutečně ocení. Na nízkou diváckou atraktivitu upozorňovaly především televizní stanice a systém kvalifikace se za poslední tři sezóny čtyřikrát změnil, z toho se dvakrát měnily regule během letošního ročníku světového šampionátu.

"Všichni jsme věděli, že diváci na okruhu i u televizních obrazovek chtějí zajímavější podívanou. Nyní mohu slíbit, že ji skutečně dostanou," prohlásil Mosley na stránkách britského magazínu Autosport.

Reklama

Související témata: