Hlavní obsah

Rosberg jr.: Táta byl skvělý, ale idolem je Häkkinen

PRAHA

Je mu teprve dvacet let a během příštího roku poprvé okusí, jak chutná denní chléb závodního jezdce formule 1. Nico Rosberg vrátí po dvaceti letech do královské třídy automobilového sportu slavné jméno: jeho otec Keke vyhrál jako první Fin v historii světový šampionát v roce 1982. A Rosberg jr. věří, že jednou bude slavnější než jeho předek.

Foto: Hoch Zwei

Stájovým kolegou Marka Webbera (na snímku) bude ve Williamsu v příští sezóně Nico Rosberg.

Článek

Keke Rosberg uzavřel svou závodní kariéru v roce 1986 s bilancí jednoho titulu mistra světa a pěti vítězství ve 114 absolvovaných Velkých cenách. Korunu krále vybojoval v barvách Williamsu a ve stejné stájí získá první ostruhy i jeho syn, který pro tým Franka Williamse testoval už v sedmnácti letech.

Mladý Nico přiznává, že jít ve šlépějích slavného otce není procházka růžovým sadem. "Novináři mě pořád s tátou srovnávají a očekávají, že budu aspoň tak dobrý jako on. To není jednoduché," postěžoval si v rozhovoru pro německou agenturu SID.

"Je skvělé být ve formuli 1, musím ale dokázat, že za něco stojím. V týmu je mnoho zkušených lidí a já věřím, že se dostaneme zpátky mezi špičku," prohlásil Rosberg jr., který má narozdíl od svého otce německé občanství.

Být jako Häkkinen

Vedle toho si šampión formulového seriálu GP2, který se plynně domluví německy, anglicky, italsky a francouzsky, nese mezi jezdeckou elitu niterný sen. Stejně jako otec, chce pozvednout nad hlavu trofej pro vítěze seriálu. "Chci být mistrem světa," říká se zdravým sebevědomím. Nico by se klidně mohl stát nejmladším světovým šampiónem v historii, současný rekord drží Fernando Alonso, jemuž bylo při letošním triumfu čtyřiadvacet let.

Rosberg ml. má ve svém otci velký vzor, jak ale sám přiznává, jeho idolem je jiný pilot. "Táta toho dokázal opravdu hodně. Z ničeho se díky své píli dostal až na vrchol. Respektuji jeho úspěchy, ale mým jezdeckým idolem je Mika Häkkinen," prozradil novic týmu Williams.

"To byl fantastický pilot. Dal bych cokoliv za záruku, že jednou budu tak skvělý jako on," dodal Rosberg, jenž bude příští rok v březnu bojovat při Velké ceně Bahrajnu o první body spolu s Markem Webberem.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace