Hlavní obsah

BAR při přípravě na rekord zlomil hranici 400 km/h

PRAHA

Tým BAR-Honda neoficiálně překonal rychlostní rekord s vozem formule 1. Šestá stáj letošního mistrovství světa se minulý týden připravovala na letecké základně v Mohavské poušti v Kalifornii na ostrý pokus, který uskuteční v příštím roce, a přitom vytáhla ze svého vozu rychlost 415 kilometrů za hodinu.

Foto: www.anthonydavidson.info

Stáj BAR usiluje o rychlostní rekord ve formuli 1.

Článek

BAR chce hodnotu nového rekordu stanovit v tradičním místě nejrychlejších jízd, na dně vyschlého solného jezera u Bonneville ve státě Utah. Z původních plánů zaútočit na maximum ještě letos ale sešlo poté, co povrch jezera znehodnotil déšť. Vedení týmu proto rozhodlo o odložení pokusu a naplánovalo další z řady testů.

A na ranveji letiště v Mohavské poušti v Kalifornii se zadařilo. Jihoafrický pilot Alan van der Merwe, který má pilotovat vůz i při pokusu o rekord, dosáhl hned třikrát rychlosti přes 400 km/h, přičemž nejrychleji prolétl kolem senzorů 'čtyřistapatnáctkou'. Tým použil lehce upravený, ale stále pravidlům odpovídající model vozu BAR 007, který startoval v letošní sezóně.

"Vůz jel perfektně. Jízdy v Kalifornii nám dodaly důvěru, že takové rychlosti můžeme dosáhnout i v Bonneville," netajil spokojenost technický šéf stáje Gary Savage. Podle nových odhadů by se měl BAR pokusit o překonání rekordu na dně solného jezera v příštím roce na přelomu května a června.

Současný rychlostní rekord ve formuli 1 má hodnotu 372 km/h a jeho držitelem je Juan Pablo Montoya. Jen pro srovnání: absolutní rekord vlastní pilot Andy Green, který v roce 1997 dosáhl s vozem Thrust Supersonic rychlosti 1220 km/h.

Reklama

Související témata: