Hlavní obsah

Do seriálu A1 Grand Prix poprvé zasáhl i Janiš

Jaroslav Janiš se stal třetím českým jezdcem, který se představil v novém automobilovém seriálu A1 Grand Prix. Dvaadvacetiletý pilot si v pátek v Malajsii odbyl premiéru v prvním tréninku, v němž skončil jedenáctý. Ve druhém obsadil čtvrté místo Tomáš Enge, jenž získal v dosavadním průběhu šampionátu všech osm bodů, které řadí Českou republiku na třináctou pozici.

Článek

Oba čeští závodníci si vyzkoušeli moderní okruh v Sepangu poprvé v životě, ale v podobné situaci je i většina jejich soupeřů. O tom, kdo bude bojovat v neděli o body, může vedení týmu rozhodne až po sobotním tréninku.

"Okruh vypadá dobře, jsou na něm rychlé zatáčky a dlouhé rovinky. Bude důležité najít správný kompromis v nastavení, protože když jedete s větším přítlakem, získáváte v rychlých zatáčkách, ale ztrácíte na rovinkách. V případě menšího přítlaku je to naopak. Velkou roli může hrát i počasí, silné přeháňky jsou tady běžné," uvedl před prvním vystoupením v Sepangu na své internetové stránce Enge.

Ve čtvrtém dílu seriálu v Sydney se mu nedařilo, když nedokončil ani jeden závod. "Určitě se musíme zlepšit. Hodně jsme přemýšleli o větších změnách v nastavení vozu a víme, co chceme vyzkoušet. Doufáme, že vůz bude díky nim lepší," řekl Enge.

Janiš dosud s vozem série A1 Grand Prix absolvoval jen několik kol na trati v Silverstone. "Okruh vypadá neuvěřitelně, je tam několik opravdu rychlých zatáček a jezdce by to tady mělo hodně bavit. Už před měsícem jsem upravil trénink tak, abych se připravil na vysokou vlhkost, ale v České republice se podobné podmínky nedají přesně nasimulovat," uvedl jezdec, který letos skončil druhý v italském šampionátu formule 3000.

V úvodním závodu A1 Grand Prix reprezentoval Česko Jan Charouz. V neděli se v Sepangu pojede od 6:30 SEČ sprint a od 8:00 hlavní závod. Seriál zatím vede Francie před Brazílií.

Reklama