Hlavní obsah

Enge zajel nejlepší český výsledek v A1 GP

SEPANG

Třetí místo v hlavním závodu vybojoval Tomáš Enge v nedělním pátém pokračování automobilové série A1 Grand Prix a postaral se o nejlepší výsledek České republiky v tomto novém šampionátu. Zdvojnásobil tak zisk českého týmu, který se s 16 body posunul na dvanácté místo průběžného pořadí. Ve sprintu na okruhu v Sepangu Enge na šestnácté pozici nebodoval.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge na stupních vítězů v Sepangu.

Článek
Fotogalerie

Už počtvrté za sebou oslavila dvojnásobný triumf Francie, která suverénně vévodí celkové klasifikaci. Na dvě vítězství Nicolase LaPierra ze Sydney navázal Alexandre Premat. Za ním dvakrát dojel Neel Jani a posunul Švýcarsko na průběžné druhé místo před Brazílii.

O šanci na lepší výsledek ve sprintu přišel Enge v kvalifikaci, kterou narušil déšť. Českého pilota počasí připravilo o možnost vylepšit svou pozici, takže do krátkého závodu startoval z 18. místa. Navíc hned po startu do něj narazil australský jezdec a poškodil mu zadní křídlo.

Zklamání si Enge vynahradil v hlavním závodu, v němž se probil ze šestnácté startovní pozice až na stupně vítězů a podruhé v sezoně si připsal body. Poprvé se mu to povedlo v říjnu v Estorilu, kde bodoval v obou disciplínách.

Dobře načasovaná zastávka

"Dokázali jsme, že naše rychlost na starších pneumatikách nebyla náhodná a cítím, že jsem v závěru závodu byl po dvou prvních jezdcích nejrychlejší," uvedl na své internetové stránce Enge.

Ani start hlavního závodu z jeho pohledu nebyl ideální. "Musel jsem trochu ubrat, abych se vyhnul stojícímu Piquetovi, ale pořád jsem jel na slušné pozici a bojoval o body. Tým dobře načasoval zastávku, při které jsme získali několik míst, ačkoliv i my jsme měli menší problémy se zadními koly, ale na tak velké, jako někteří jiní," uvedl.

V dalším průběhu se jezdec, který letos startoval v americkém seriálu IRL, dokázal dotáhnout na Itala Enrika Toccacela a pak ho i předjet. V závěru Engeho předstihl při své stíhací jízdě vítěz kvalifikace Jani, kterého zbrzdili v boxech. "Věděl jsem, že je Jani rychlý a do konce závodu v té chvíli zbývalo ještě deset kol, takže nemělo cenu s ním přehnaně tvrdě bojovat. Pár posledních kol bylo kvůli dešti v části tratě ošidných. Ze stupňů vítězů mám velkou radost a jsem si jistý, že pokud vyladíme vůz i na nových pneumatikách, dočkáme se dalších," řekl Enge.

Další závod se uskuteční 11. prosince v Dubaji.

A1 Grand Prix - Sepang (Malajsie)
Sprint: 1. Premat (Fr.) 29:21,541 min., 2. Jani (Švýc.) - 1,231, 3. Kerr (Brit.) -5,065, 4. Piquet (Braz.) -6,793, 5. Verstappen (Niz.) -7,973, 6. Halliday (N. Zél.) -13,162, ...16. Enge (ČR) -30,010.
Hlavní závod: 1. Premat 1:00:06,495, 2. Jani -4,556, 3. Enge -15,689, 4. Toccacelo (It.) -23,738, 5. Yoong (Malaj.) -31,641, 6. Halliday -32,697.
Průběžné pořadí po 5 z 12 závodů: 1. Francie 92 b., 2. Švýcarsko 65, 3. Brazílie 60, 4. Nový Zéland 42, 5. Británie 38, 6. Malajsie 32, ...12. ČR 16.

Reklama

Související témata: