Hlavní obsah

Monteiro vyhrál anketu o nejlepšího nováčka autosportu

LONDÝN

Který z noviců v závodech a soutěžích na čtyřech kolech si v uplynulé sezóně vedl nejlépe? Podle britského odborného magazínu Autosport patří ocenění letošnímu jezdci stáje formule 1 Jordan Tiagu Monteirovi. Portugalský jezdec absolvoval kompletní seriál MS a nasbíral přitom sedm bodů.

Foto: www.tiagomonteiro.com

Portugalský pilot Tiago Monteiro

Článek

V hodnocení Autosportu za sebou Monteiro nechal jezdce stáje Minardi Christiana Alberse, piloty série GP2 Nika Rosberga a Hiekki Kovalainena, zámořské jezdce Timo Glocka (ChampCar), Kylea Busche (NASCAR) a Danicu Patrickovou (IRL) či vítěze rallyeového šampionátu JWRC Daniela Sorda.

"Letošní sezóna byla dosud nejlepší v mé dosavadní kariéře a tohle ocenění je krásnou tečkou," nechal se slyšet Monteiro během galavečeru, na němž Autosport výsledky své ankety vyhlašoval.

"Osobně je pro mě hodně důležité, že se tohle ocenění netýká jen formule 1, ale jde napříč disciplínami. Jsem rád, že tuhle cenu dostal právě jezdec stáje Jordan, která letos skončila. A vlastně je to úplně první ocenění pro stáj Midland," prohlásil devětadvacetiletý jezdec, jenž bude v příštím roce hájit barvy Midlandu při jeho první sezóně ve formuli 1.

Životní výsledek při blamáži v Indianapolisu

Monteirova cesta do královské třídy autosportu se hodně liší od většiny ostatních závodníků. Portugalský jezdec se do závodního vozu posadil až ve dvaceti letech a hned v roce 1997 vyhrál francouzský Porsche Carrera Cup. Poté jezdil čtyři sezóny francouzskou formuli 3, mimo jiné ale také absolvoval slavnou čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans a odjel několik závodů série GT.

V roce 2002 přesedlal do formule 3000 a o rok později se přesunul do zámořského seriálu ChampCar. Loni absolvoval Světovou sérii Nissan a současně testoval pro tým formule 1 Minardi.

Jeho největším letošním úspěchem bylo třetí místo ve Velké ceně USA v Indianapolisu, které se však zúčastnilo pouze šest jezdců s pneumatikami Bridgestone. Monteiro dojel do cíle za dvojicí týmu Ferrari Michaelem Schumacherem a Rubensem Barrichellem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články