Hlavní obsah

Triumf v A1 GP by mohl zajistit postup do F1

PRAHA

Účast ve formuli 1 by v budoucnosti mohla být odměnou pro vítěze konkurenčního automobilového seriálu A1 Grand Prix. Zakladatel nového šampionátu šejk Maktúm Hašír Maktúm al Maktúm se ve středu s tímto záměrem svěřil v Dubaji, kde se o víkendu uskuteční šestý závod sezóny.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge za volantem českého vozu na okruhu v Sepangu.

Článek

Vítězi "své" série chce start ve formuli 1 zajistit tak, že koupí tým v královské třídě automobilového sportu. Automatický přechod šampióna A1 Grand Prix do F1 by prý mohl začít fungovat v roce 2008.

"Takový je teď náš plán. Stále se snažíme o něco nového. Tohle je náš první rok, takže máme řadu možností," uvedl šejk Maktúm, jenž v říjnu představil seriál i v Praze. Jeden ze závodů A1 Grand Prix by se už v příští sezóně mohl jet i v Česku.

Na další díl seriálu v Dubaji už se chystá i český tým v čele s Tomášem Engem. Ten před třemi týdny v Malajsii poprvé vybojoval medailové umístění a na třetí místo ze Sepangu by rád navázal v "domovské" zemi nového seriálu.

"V Dubaji jsem nikdy nebyl, ale nějaké závody jsem viděl v televizi a také jsem hovořil s kamarády, kteří tam závodili. Vím, že vítr může nafoukat na trať písek, což způsobuje problémy," uvedl Enge v tiskové zprávě týmu před startem na jednom z nejmodernějších okruhů na světě.

Reklama