Hlavní obsah

Nová kvalifikace F1 je podle Mosleyho zmatená

PAŘÍŽ

Snaha o zatraktivnění světového šampionátu vozů formule 1 vedla po letošní sezóně vedení Mezinárodní automobilové federace (FIA) k další změně formátu kvalifikace. Šéf zastřešující organizace automobilového sportu Max Mosley zprvu tříkolový k.o. systém přivítal, nyní ale změnil názor. Bitva o startovní rošt prý bude spíš mást než bavit.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley.

Článek

Druhý víkend v březnu se bude na okruhu v Bahrajnu poprvé bojovat o postavení na startu podle nových regulí. Bitvu o pole position zahájí v Šákiru všechny vozy, po patnáctiminutovém bloku odpadne pět nejpomalejších a za další čtvrthodinu dalších pět. Ve dvacetiminutovém finále kvalifikace se pak o nejlepší místa na startu utká deset jezdců. Podle FIA by měl nový formát přinést vzrušení už před samotným závodem.

Mosley ještě na konci října sliboval příznivcům královské automobilové třídy parádní podívanou, před Vánoci ale přiznal, že nový formát zdaleka tolik nepodporuje. "Systém kvalifikace pro sezónu 2006 bude velice těžké pochopit," uvedl prezident FIA v rozhovoru pro francouzský sportovní deník L'Équipe.

Šéf federace přirovnal pozici diváků k vlastním zkušenostem s americkým fotbalem. "Myslím, že diváci na tom budou podobně jako když sleduji zápas amerického fotbalu. Mohu se na něj dívat, je to skvělá show. Ale přitom nemám nejmenší tušení, o co tam vlastně jde," prohlásil.

"Začíná mě to znepokojovat. Je jasné, že kvalifikace na jedno letmé kolo nepřinášela divákům na trati příliš mnoho zábavy. Na televizní obrazovce to ale bylo dobré. Každý přesně věděl, o co jde," dodal Mosley.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace