Hlavní obsah

BMW představil nový monopost F1

VALENCIA

Mistr světa formule 1 z roku 1997 Jacques Villeneuve společně s Nickem Heidfeldem představili v úterý 17. ledna ve španělské Valencii nový monopost BMW Sauber, do kterého usednou za dva měsíce v zahajovacím závodě sezóny F1 v Bahrajnu.

Článek

Seriál mistrovství světa má letos 19 dílů a 22. října ho zakončí Velká cena Brazílie. Na jeho konci by někdejší světový šampion Villeneuve určitě rád sečetl hutnější bodový zisk než v loňské sezóně, kdy za volantem vozu Sauber-Petronas nasbíral pouhých devět bodů.

Stačilo mu to na 14. místo mezi čtyřiadvaceti piloty F1, kteří loni alespoň jednou dojeli na bodovaném pořadí. Jeho současný stájový kolega Heidfeld byl úspěšnější, ale také on by rád vylepšil bilanci 28 bodů a 11. místo v šampionátu. Heidfeld loni usedal do kokpitu monopostu Williams-BMW.

Přechodná sezóna

Kanadský pilot Villeneuve se nyní schází s Němcem Heifeldem v nově vytvořené stáji BMW-Sauber. "Pracovali jsme posledních sedm měsíců velmi tvrdě," informuje Mario Theissen, ředitel BMW Motosportu. Výsledkem je nové šasi Sauber poháněné osmiválcovým motorem BMW. "Nepodléháme iluzím, letošní sezóna je pro nás přechodná. Čeká nás ještě dlouhá cesta," dodává Theissen.

Nový monopost BMW Sauber je nižší než loňský předchůdce, konstruktéři zcela přepracovali zejména příď vozu i zavěšení kol. Ta se obují do pneumatik Michelin. V souvislosti s novými pravidly omezujícími velikost palivové nádrže má nový motor BMW V8 vykazovat nižší spotřebu a účinnější spalování.

Reklama

Související témata: