Hlavní obsah

Úvodní závod F1 v Bahrajnu vyhrál mistr světa Alonso

Zahajovací závod mistrovství světa formule 1 v Bahrajnu vyhrál úřadující šampion Fernando Alonso. Španělský pilot týmu Renault zvítězil v souboji o prvenství nad bývalým šampionem Michaelem Schumacherem z Německa s ferrari, třetí místo obsadil Fin Kimi Räikkönen s mclarenem, který se na stupně vítězů dokázal propracovat z posledního místa na startovním roštu.

Článek

O devátém Alonsově triumfu v kariéře se rozhodlo na okruhu v Sáchiru po druhé zastávce v boxech. Po ní těsně uhájil první místo a udržel je i ve zbývajících 17 z 57 kol. Do té doby byl lídrem sedminásobný mistr světa Schumacher, i když před Alonsem, který skvěle vyrazil ze čtvrté výchozí pozice, se udržel zřejmě jen díky "obrannému" manévru Felipeho Massy, který startoval rovněž z první řady. Španěl pak brazilskou dvojku Ferrari předjel, ale za Schumacherem už zaostával.

Räikkönenovi vyšla sázka na jednu zastávku v boxech

Massa zkomplikoval Alonsovi závod ještě v první zatáčce osmého kola, kdy dostal v těsném závěsu za Španělem smyk a nekontrolovanému vozu se šampion vyhnul jen včasným přibržděním. Massa musel do boxů, ale zastávka se mechanikům nepovedla a Brazilec se musel probíjet z konce pořadí až na deváté, první nebodované místo.

O třetí místo sváděli dlouho souboj Juan Pablo Montoya z McLarenu s Jensonem Buttonem z Hondy. Brit kolumbijského soupeře na trati dvakrát předjel, ale nakonec se na pódium nedostal, protože na medailovou pozici se probojoval Räikkönen. Finský vicemistr světa vsadil po nehodě v kvalifikaci oproti svým soupeřům na úspěšnou strategii jediné zastávky v boxech.

Souboje Alonsa se Schumacherem

Duel obou posledních šampionů v čele závodu gradoval 19 kol před koncem. Alonso se do té doby dostal do vedení vždy jen po Schumacherových pit stopech. Po tom prvním začal Němcův náskok výrazněji stahovat a při druhém už "darované" vedení nepustil, byť při návratu na trať měl Schumachera přímo vedle sebe.

Souboj v první zatáčce ale vyhrál a záhy si vypracoval zhruba sekundový náskok. Pět kol před cílem svitla Schumacherovi poslední naděje na triumf a při ataku se opět dostal těsně vedle Alonsa. Ten ale nápor odvrátil a další šanci už soupeři nedal. Renault se díky němu ujal i vedení v Poháru konstruktérů společně s McLarenem i přesto, že Španělův kolega Giancarlo Fisichella musel s porouchanou hydraulikou ještě v první polovině závodu odstoupit.

Ze tří úplných nováčků v šampionátu si nejlépe vedl Nico Rosberg z Williamsu. Syn finského mistra světa z roku 1982 Kekeho startující za Německo obsadil sedmé místo a získal dva body.

VC Bahrajnu - výsledky:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:29:46,205 hod. (prům. rychlost: 206,018 km/h), 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) -1,246, 3. Räikkönen (Fin./McLaren) -19,360, 4. Button (Brit./Honda) -19,992, 5. Montoya (Kol./McLaren) -37,048, 6. Webber (Austr./Williams) -41,932, 7. Rosberg (Něm./Williams) -1:03,043, 8. Klien (Rak./Red Bull) -1:06,771, 9. Massa (Braz./Ferrari) -1:09,907, 10. Coulthard (Brit./Red Bull) -1:15,541.
Pořadí MS (po 1 z 18 závodů):
1. Alonso 10 b., 2. M. Schumacher 8, 3. Räikkönen 6, 4. Button 5, 5. Montoya 4, 6. Webber 3, 7. Rosberg 2, 8. Klien 1.
Pohár konstruktérů:
1. Renault a McLaren-Mercedes oba 10, 3. Ferrari 8, 4. Honda 5, Williams-Cosworth 5, 6. Red-Bull-Ferrari 1.

Reklama

Související témata: