Hlavní obsah

Räikkönen věří, že v Malajsii už bude mít štěstí

SEPANG

Další díl smůly si při Velké ceně Bahrajnu vybral finský závodník Kimi Räikkönen. Pilota stáje McLaren zradil - podobně jako častokrát v loňské sezóně - při kvalifikaci jeho vůz a šestadvacetiletý jezdec se musel po startu prokousávat celým startovním polem. Před víkendovou Velkou cenou Malajsie Räikkönen věří, že se podobná situace opakovat nebude.

Článek

McLaren se sice loni mohl pyšnit nejrychlejším vozem ve startovním poli mistrovství světa, při rozdělování titulů se ale nakonec ukázalo, že klíčovým faktorem je spolehlivost. A v té britská stáj pořádně kulhala. Právě Räikkönen by mohl o zklamání z technických výpadků sáhodlouze vyprávět.

Jak dopadne Kimi Räikkönen v Sepangu?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Úvod letošní sezóny byl pro rodáka z Espoo temným dejá vu. V kvalifikaci na závod v Bahrajnu neujel ani jedno měřené kolo, protože záhy po vyjetí na trať přišel vinou prasklého zavěšení o kolo a do závodu tak startoval z posledního místa. Spojení rychlého vozu, dobře zvolené strategie na jednu zastávku v boxech a Räikkönenova jezdeckého umění ale nakonec znamenalo třetí místo.

"Závod v Bahrajnu ukázal, že máme skutečně dobré auto. Byl jsem hodně rychlý, i když jsem měl v nádrži víc paliva než ostatní. Nezbývá než věřit, že v Malajsii se mi povede kvalifikace a budu mít od začátku závodu možnost bojovat o přední umístění," doufá finský pilot.

Zlepšili chlazení kokpitu

Tropické prostředí malajsijského Sepangu klade vysoké nároky nejen na technickou připravenost týmů, ale hlavně je obrovskou zátěží pro jezdce. "Závod v Malajsii je nesmírně náročný, horko a vysoká vlhkost udělají své. Během jízdy je bezpodmínečně nutné dodržovat pitný režim, protože případná dehydratace snižuje koncentraci a může vést až ke svalovým křečím. Provedli jsme proto i nějaké změny na voze, aby do kokpitu přicházelo víc vzduchu než při jiných závodech," popsal Räikkönen přípravy na druhý závod letošní sezóny.

Velkou cenu Malajsie odstartují v pátek volné tréninky, v sobotu se po ranním tréninku jede od 14 hodin tamního času kvalifikace (7:00 SEČ). Samotný závod odstartuje v neděli v 15 hodin (8:00 SEČ). Přímý přenos kvalifikace vysílá televize Galaxie sport, závod přinese živě televize Nova, jejíž studio formule 1 začíná v neděli už v 7:30.

Reklama

Související témata: