Hlavní obsah

Piloti F1 se připravují na "saunu" v Malajsii

SEPANG

Dusné a horké počasí čeká v nedělním závodě v Malajsii piloty formule jedna. Na okruhu v Sepangu panuje velká vlhkost a teplota se může vyšplhat až na padesát stupňů Celsia. Závodníci oblečení v nehořlavých kombinézách a sedící v kokpitu těsně u motoru přitom pociťují ještě větší horko.

Foto: Hoch Zwei

Fernando Alonso s renaultem v cíli loňské Velké ceny Malajsie.

Článek

S extrémními podmínkami v Sepangu má bohaté zkušenosti David Coulthard, který zde odjel všech sedm předchozích Velkých cen. "Je to jako provádět nějakou fyzickou aktivitu v sauně a s výjimkou sexu si neumím představit, proč by někdo chtěl v sauně něco dělat," poznamenal britský jezdec stáje Red Bull.

Jeho krajan v barvách Hondy Jenson Button připomněl, že problémy vyplývají nejen z vysokých teplot. "Je to velmi tvrdé, protože i na rovinkách se těžko dýchá. Je tady velká vlhkost, a když se snažíte do plic dostat nějaký vzduch, je to obtížné," vysvětlil.

Čtvrtý muž úvodního závodu mistrovství světa v Bahrajnu si prý dá velký pozor na dodržování pitného režimu, dopoledne před závodem vypije pět litrů tekutin. "Před pár lety jsem tady nepil a byl jsem tak dehydrovaný, že jsem se v autě třásl a měl zimnici. Pak se vám zhoršuje vidění," zavzpomínal Button na svou chybu.

Piloti mají v monopostu láhev s pitím a podle Buttona je dobré ji využít, i když si mistr světa Fernando Alonso podle vlastních slov při loňském závodě ani nelokl. "Vím, že vyhrál, ale s tím pitím to neudělal moc dobře," řekl Button.

Reklama

Související témata: