Hlavní obsah

Svět pěje po GP Malajsie chválu na Renault

PRAHA

Naposled před čtyřiadvaceti lety při Velké ceně Francie se stáji formule 1 Renault povedl stejný husarský kousek jako v neděli při Velké ceně Malajsie. Obhájci obou mistrovských titulů si v Sepangu dojeli impozantním způsobem pro vítězný double a dali zbytku světa jasně najevo, že kdo je současným králem formule 1.

Článek

"Francouzský tým hned na začátku sezony ukázal, že má kanibalské choutky," pozastavil se francouzský list Le Figaro nad suverenitou Renaultu, jakou se prezentoval především v Malajsii. Tam zopakoval double, který naposledy předvedli v roce 1982 slavní René Arnoux a Alain Prost. "Francouzské vozy převálcovaly jednoho soupeře po druhém," dodal Le Parisien.

Jediným stínem na dosavadní sezóně byl Fisichellův defekt v prvním závodě. Ital si teď ale vše vynahradil a v médiích sklízí slávu. "Zase jednou vystoupil z Alonsova stínu," napsal švýcarský Basler Zeitung. "Fisichella je král Malajsie a vyslal Alonsovi varování," konstatovalo italské Corriere della Sera. Další deníky v Itálii mu přidělily přívlastky vládce, talent, umělec. "Předvedl svůj nejlepší výkon a udržel Alonsa v šachu," uvedla Gazzetta dello Sport.

Alonsův start uchvátil

Obhájce titulu Alonso uchvátil především v úvodních metrech závodu, do něhož odstartoval ze sedmého místa. Krátce po rozsvícení zelených světel najel do první zatáčky jako blesk a z vnějšku se odvážně přehnal kolem dvou williamsů až na třetí místo. "Start, který předvedl Alonso, by zasloužil místo v muzeu formule 1," velebil manévr španělský list Marca. "Alonso vytěžil ze špatné startovní pozice maximum. Ukázal, že je momentálně nejlepší na světě," dodal konkurenční Sport.

V současné konstelaci mají proto média jasno: Renault míří od prvních závodů za obhajobou obou titulů. "Mistr světa Renault už opět nabral směr titul," míní švýcarský Blick.

Malajský list New Straits Times konstatoval, že se úvod sezóny náramně podobá té předchozí. "Copak Renault zase všem ujede? Ferrari ještě na obrat nemá," napsal deník z dějiště závodu. A v domovské zemi Ferrari se tým Michaela Schumachera dočkal kritiky. Šesté místo exmistra světa a páté jeho týmového kolegy Felipeho Massy nenadchlo.

"Ferrari bylo zklamáním. Bahrajn probudil naději, Malajsie ji zhasila. Výkon Schumachera byl neuspokojivý," napsala Gazzetta dello Sport. "Schumacherův závod bez lesku. To nemělo s jeho vystoupením v Bahrajnu nic společného," přidal se Tuttosport. Rozporuplné pocity v italských fanoušcích nakonec vystihla La Repubblica konstatováním, že italská hymna na konci závodu všem připomněla, že země nemá jenom Ferrari.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace