Hlavní obsah

Při nehodě v tréninku na úvodní závod IRL zahynul pilot

Homestead

Po havárii v tréninku na nedělní úvodní závod formulové zámořské série IRL v Homesteadu na Floridě zemřel jezdec Paul Dana. Třicetiletý pilot měl kolizi s Edem Carpenterem a podlehl zraněním po transportu do nemocnice v Miami. Druhý účastník tragického incidentu je podle agentury AP mimo ohrožení života.

Článek

Dnešní závod se i přes nešťastnou událost pojede podle plánu, v závodním poli nicméně budou chybět Danovi kolegové z týmu Rahal Letterman Racing Danica Patricková a Buddy Rice. "Je to pro nás černý den," uvedl spolumajitel stáje Bobby Rahal.

K nehodě dnes dopoledne došlo krátce po zahájení tréninku, když Carpenter nezvládl řízení a narazil do bariéry. Do nekontrolovaného vozu narazil v plné rychlosti Dana, jehož auto se téměř rozpůlilo. Trvalo téměř čtvrt hodiny, než traťoví pracovníci vyprostili oba zraněné jezdce z jejich formulí. Krátce po transportu do nemocnice konstatovali lékaři na traumatologickém oddělení Danovu smrt.

Bývalý motoristický novinář Dana měl na svém kontě jen tři účasti v IRL z minulé sezony, nejlépe skončil desátý právě v Homesteadu. Při tréninku na slavných 500 mil v Indianapolisu utrpěl zranění zad, kvůli němuž musel předčasně ukončit sezonu.

V zámořské sérii Indy Racing League jezdil v minulé sezóně i český pilot Tomáš Enge.

Reklama