Hlavní obsah

Pět automobilek se upsalo šampionátu F1 i na rok 2008

LONDÝN

Seriálu mistrovství světa formule 1 v nejbližších letech rozpad nehrozí. Týmy, které vyhrožovaly vytvořením vlastní série závodů, oznámily, že budou v šampionátu pořádaném Mezinárodní automobilovou federací FIA pokračovat i v sezóně 2008. Přihlášku podaly stáje Renault, BMW Sauber, McLaren, Honda a Toyota, členové Grand Prix asociace výrobců (GPMA).

Článek

Mluvčí GPMA Xander Heijnen ale zdůraznil, že stále zůstává několik nevyřešených sporných bodů, kvůli nimž týmy hrozily odchodem. "Obchodní jednání za posledních několik měsíců výrazně pokročila. Doufáme, že se to samé podaří i v oblasti sportovní a technické problematiky," řekl Heijnen agentuře AP s tím, že zůstalo mnoho otevřených problémů.

GPMA hrozila odchodem, pokud nedostane větší podíl na ziscích seriálu. Požadovala také průhlednější financování šampionátu. "Je příliš brzy hovořit o konečné dohodě," uvedl Heijnen. Vyjednávání se šéfem seriálu F1 Berniem Ecclestonem prý rozhodně neskončila a úvahy o vytvoření konkurenční série nejsou definitivně zažehnány.

FIA oznámila minulý týden stájím, že se do konce března musejí přihlásit do sezony 2008, aby se mohly účastnit jednání o změnách v šampionátu, například o kontroverzním návrhu na zmražení vývoje motorů.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint