Hlavní obsah

Schumacher přišel o pole position, Ferrari se zlobí

Stáj Ferrari podrobila tvrdé kritice rozhodnutí traťových komisařů odebrat Michaelu Schumacherovi vítězství v kvalifikaci na Velkou cenu Monaka. Tým se jednomyslně postavil za německého pilota, který byl představiteli světové federace FIA odsunut na konec startovního roštu kvůli kontroverznímu závěru sobotního souboje s časem. Schumacher tím prakticky přišel o možnost dosáhnout výraznějšího úspěchu.

Článek

Schumacher těsně před koncem kvalifikace odstavil za předposlední zatáčkou své ferrari, což později vysvětloval předchozí jezdeckou chybou. Překážející vůz, na který ostatní soupeře upozorňovaly komisaři žlutými vlajkami, znemožnil ostatním jezdcům plnohodnotně dokončit poslední letmé kolo. FIA po osmihodinovém studování dat a televizních záznamů rozhodla odebrat Schumacherovi vítězství, protože jeho manévr vyhodnotila jako úmyslný tah, kterým chtěl znemožnit soupeřům dosáhnout lepšího času.

Schumacher prý přehnaně brzdil

"To rozhodnutí přijímáme s nesmírnou nevolí a nesouhlasíme s ním. Vzniká tu vážný precedens, protože tu byla vyloučena možnost, že by pilot udělal jezdeckou chybu," uvedl šéf Ferrari Jean Todt. Komisaři nicméně při šetření zjistili, že Schumacher nepřijel do kritického úseku "přehnaně" rychle, jak sám tvrdil. Naopak podle zjištění z dat prý "nepřiměřeným, přehnaným a nezvyklým tlakem brzdil".

Sedminásobný mistr světa, kterého okamžitě po skončení kvalifikace obvinil vedoucí konkurenčního Renaultu Flavio Briatore z nesportovního chování, se také cítil poškozen. Podezření ale vzbudil u více týmů a kritika zazněla i od některých jezdců. Schumacherův manažer Willi Weber naopak označil verdikt za skandál.

"Když je člověk taková léta úspěšný, má samozřejmě i nepřátele," řekl Schumacher a zopakoval, že se cítí nevinen. Jestliže mám být vinen tím, že jedu rychle a udělám chybu, pak ano. Jinak si to ale nemyslím," uvedl. Závod začne ve 14:00 a na pole position se postaví mistr světa a vedoucí muž průběžného pořadí Fernando Alonso s renaultem.

Reklama

Související témata: