Hlavní obsah

Alonso vyhrál v Silverstonu stylem start - cíl

SILVERSTONE

Nadvláda mistra světa Fernanda Alonsa ve formuli 1 pokračovala i při Velké ceně Británie. V Silverstonu v neděli vyhrál španělský pilot týmu Renault už pátý z osmi letošních závodů a v celkovém pořadí zvýšil náskok před druhým Michaelem Schumacherem na 23 bodů. Alonsův německý rival ze stáje Ferrari dojel druhý před Kimim Räikkönenem z Finska, stejné je i celkové pořadí mistrovství světa.

Článek

Alonso si k třetímu triumfu za sebou dojel z pole position stylem start - cíl a v kariéře už má na kontě 13 vítězství. Nejmladší šampión v historii potvrdil svoji suverenitu a nevídanou spolehlivost vozu, který jej v tomto roce dovezl do cíle vždy nejhůře na druhém místě. Čtyřiadvacetiletý šampion tak letos ztratil zatím jenom šest bodů.

"Tohle bylo vskutku pohodlné a celkem jednoduché vítězství. Soupeři toho dnes proti nám moc nezmohli, neměli šanci," usmíval se Alonso na tiskové konferenci. "Vyhrát ve Španělsku, Monaku a Silverstonu, to se mi splnil sen. Co okruh, to slavné jméno a velké emoce," radoval se Alonso. Dodal, že dnešní vítězství pro něj má velkou cenu i proto, že žije v nedalekém Oxfordu.

Räikkönen ztratil po druhé zastávce

Jeho pozice nebyla v závodě ani jednou ohrožena, Schumacher z třetí startovní pozice naopak vyhrál duel s Räikkönenem, když jeho tým lépe zvládl druhou zastávku v boxech. Finský pilot, který v sobotu Schumachera odsunul z první startovní řady v posledních sekundách kvalifikace, od počátku mohl sledovat svého pronásledovatele v zrcátkách a při druhém pit stopu se nestihl vrátit na trať před ním.

"Je třeba přiznat, že jsme nebyli dost rychlí. Ale pracujeme na tom, abychom tu ztrátu na Renault dohnali," uvedl Schumacher. "Moc vzrušující závod to dneska nebyl. Fernando se asi trochu nudil. Nějakou akci jsme sice nabídli my s Kimim, ale také nic velkého," konstatoval Schumacher. "Chtěl jsem na Alonsa od začátku vyvinout tlak, ale on byl zkrátka moc rychlý. Třetí místo pro nás dnes bylo maximum, co jsme mohli dokázat," dodal Räikkönen.

Poklidný závod za slunečného a teplého počasí narušila v úvodu jen kolize Ralfa Schumachera s Australanem Markem Webberem. Německého pilota Toyoty vychýlil po nenápadném kontaktu ze směru jízdy Američan Scott Speed a Webber už se křižujícímu soupeři nestihl vyhnout. To byl také jediný moment, kdy Alonso ztratil svůj náskok, protože na trať vyjel zpomalovací vůz, ale po restartu král sezony opět všem ujel.

Dalším závodem bude 25. června Velká cena Kanady v Montrealu.

GP Velké Británie - Silverstone
1. Alonso (Šp./Renault)1:25:51,927
2. M. Schumacher (Něm./Ferrari)+ 13,951
3. Räikkönen (Fin./McLaren)+ 18,672
4. Fisichella (It./Renault)+ 19,976
5. Massa (Braz./Ferrari)+ 31,559
6. Montoya (Kol./McLaren)+ 1:04,769
7. Heidfeld (Něm./BMW)+ 1:11,594
8. Villeneuve (Kan./BMW)+ 1:18,299
9. Rosberg (Něm./Williams)+ 1:19,008
10. Barrichello (Braz./Honda)- 1 kolo
Pořadí MS (po 8 z 18 závodů)
1. Alonso 74 bodů, 2. M. Schumacher 51, 3. Räikkönen 33, 4. Fisichella 32, 5. Montoya 26, 6. Massa 24, 7. Button (Brit./Honda) 16, 8. Barrichello 13, 9. Heidfeld 10, 10. R. Schumacher (Něm./Toyota) 8.
Pohár konstruktérů
1. Renault 106, 2. Ferrari 75, 3. McLaren-Mercedes 59, 4. Honda 29, 5. BMW-Sauber 17, 6. Williams-Cosworth 10, 7. Toyota 8, 8. Red-Bull-Ferrari 8.

Reklama

Související témata: