Hlavní obsah

McLaren dal Montoyovi sbohem a angažoval de la Rosu

PRAHA

Juan Pablo Montoya už v letošním ročníku mistrovství světa vozů formule 1 do kokpitu neusedne. Kolumbijský jezdec v neděli oznámil, že po sezóně přejde do zámořského seriálu NASCAR, vedení stáje McLaren se ale v úterý rozhodlo vyvázat jej s okamžitou platností ze smlouvy a na zbytek šampionátu angažovat testovacího pilota Pedra de la Rosu ze Španělska.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Juan Pablo Montoya za volantem monopostu týmu McLaren.

Článek

"Pochopili jsme, že v životě Juana se nyní událo hodně věcí. Potřebuje čas, aby se připravil na další část své kariéry. Čeká jej náročný přestup do jiné disciplíny a navíc v září přivítají s manželkou Connie dalšího potomka," vysvětlil náhlou výměnu šéf stáje Ron Dennis.

Montoya se tak rozloučil se svým působením ve formuli 1 před dvěma týdny při Velké ceně USA, která pro něj skončila karambolem už ve druhé zatáčce. Při hromadné srážce vypadl ze závodu v Indianapolisu i Montoyův týmový kolega Kimi Räikkönen a na McLaren zbyla po zbytek závodu jen role diváka.

Dohodu s vedením stáje Kolumbijec ocenil. "Jsem Ronu Dennisovi ohromně vděčný, protože mi vyšel stoprocentně vstříc, jak v osobním, tak v profesionálním životě. Přechod do seriálu NASCAR bude náročný, po úžasných letech ve formuli 1 ale představuje další obrovskou výzvu," uvedl horkokrevný Jihoameričan proslulý svými odvážnými kousky na hranici rizika či spíše za ní.

Při záskoku dojel pátý

De la Rosa dostane příležitost už tento víkend při Velké ceně Francie na okruhu Magny Cours. V závodním voze McLaren se pětatřicetiletý pilot představí podruhé, v loňské sezóně zaskakoval za zraněného Montoyu při Velké ceně Bahrajnu. Na okruhu Šákir si dojel pro solidní páté místo a navíc zajel nejrychlejší kolo závodu.

"Je to neuvěřitelně vzrušující pocit mít před sebou závodní premiéru s vozem MP4-21, který mi vyhovuje po všech stránkách. Znám to auto lépe než kdokoliv jiný a jsem přesvědčený, že můžu týmu přinést důležité body," řekl ke své nominaci.

Španělský jezdec poprvé nahlédl do kolotoče formule 1 v roce 1998, kdy testoval pro tým Jordan. Následující dvě sezóny byl závodním jezdcem týmu Arrows a poté dva roky závodil za Jaguar. Před příchodem do McLarenu, kde od sezóny 2003 plnil roli třetího jezdce, absolvoval celkem 63 závodů. Nejlepšího umístění dosáhl v roce 2001, kdy dojel pátý ve Velké ceně Itálie.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny