Hlavní obsah

Schumacher sám na osmý titul nedosáhne

PRAHA

Nedělní vítězství Michaela Schumachera ve Velké ceně Francie znovu alespoň trochu zdramatizovalo boj o titul mistra světa formule 1. Španělský obhájce Fernando Alonso nakonec dojel druhý, takže ztratil z náskoku jen dva body, ale klidný rozhodně není. Oba dělí sedmnáct bodů, což není nepřekonatelný rozdíl při bodování 10 - 8 - 6 za první tři místa a dále po jednom bodu.

Článek

Sedminásobný mistr světa však cestu za osmým triumfem sám nezvládne. "Potřebuji pomoc týmového kolegy Felipe Massy. Především v tom, aby dojížděl bezprostředně za mnou a bral Alonsovi body," zopakoval Michael Schumacher po nedělním závodě.

"Škoda že Felipe neudržel druhé místo, ale pro tým získal důležité body," dodal s povzdechem Schumacher. Kvitoval sice Brazilcovu pomoc v úvodu, kdy za sebou udržel Alonsa, ale boj o druhé místo s ním nakonec prohrál. "Promarnil" tak šanci vzít Alonsovi další dva body.

"Bez pomoci boj o titul nemohu zvládnout, pokud bych vítězil a Alonso dojížděl za mnou, pak mu to stačí. Je to teorie, stát se může cokoliv, ale i s tím musíme kalkulovat. Především však musíme dál tvrdě pracovat a zlepšovat se. Do konce seriálu zbývá ještě sedm závodů," má dobře spočítáno Schumacher. Pokud by se naplnilo to, co řekl, pak druhé příčky za Schumacherem by Alonsovi stačily k obhajobě. Zvítězil by o tři body.

Renault ve střehu

"Nekalkuluji a rozhodně neztrácím klid. Soustředím se na to, abych nechyboval, zbytečně neriskoval a držel se u Schumachera. Nejlépe před ním, ale stačí i těsně za ním. Jsem si vědom toho, že náš tým čekají ještě těžké bitvy o každý bod," zůstal klidným Fernando Alonso. Jemu by měl zase pomoci Giancarlo Fisichella, ale ten zmíněné trojici ve Francii nestačil.

I když o tom nepadlo slovo, Renault je ve střehu. Největší konkurent totiž umí sáhnout i k jiným než sportovním praktikám. "Takto vůbec nepřemýšlíme, i když máme k některým krokům Michaela a Ferrari výhrady," odmítl obavu z nečistého boje šéf stáje Renault Flavio Briattore, který však Schumachera dobře zná. Pod jeho vedením získal Němec v polovině devadesátých let svoje dva první tituly mistra světa.

Zisk prvenství při stém výročí od prvního vítězství Renaultu v GP a prý i odveta za finále mistrovství světa ve fotbale. To měly být podle zahraničního tisku další motivační prvky pro francouzskou stáj s italským šéfem a španělskou jedničkou. Dopadlo to jinak...

Ferrari pánem v cizím domě

"Ferrari, pán v domě Renaultu. Osmý titul už není pouhým snem," jásal nad italským triumfem ve Francii italský list La Stampa. "Schumi, náš gigant ve formuli 1. Zase to všem ukázal. Svým rekordním osmým vítězstvím v GP Francie opět zdramatizoval boj s Alonsem a zaslouží si pochvalu," přidal se německý Bild.

"Je to tvrdé ponížení. Před očima hostů a příznivců Renaultu dosáhl Schumacher na jeho půdě jasného vítězství," posteskl si francouzský L'Equipe.

"Alonsa čeká pekelné léto. Šampión z toho zatím vyvázl jen s malým popálením, protože začínající požár utlumil druhým místem," naznačil nebezpečí španělský list Marca. Také další média s potěšením konstatují, že Ferrari zdramatizovalo boj o titul, který začínal být nudný. Na Schumacherův osmý titul by si však zatím nevsadil nikdo, kromě optimistických Italů.

Reklama

Související témata: