Hlavní obsah

Šampióna Alonsa nahradí v Renaultu Fin Kovalainen

PRAHA

Heikki Kovalainen bude stájovým kolegou Giancarla Fisichelly v týmu formule 1 Renault pro rok 2007. Francouzská stáj to potvrdila ve středu ráno. Pětadvacetiletý finský pilot tak nahradí v týmu Fernanda Alonsa poté, co se španělský mistr světa po probíhající sezóně přemístí do týmu McLaren.

Článek

V posledních dvou sezónách seriálu GP2 se pohyboval Kovalainen na druhém místě za současným pilotem Williamsu Nico Rosbergem a byl u Renaultu testovacím pilotem. "Jsem nadšený, že jsem dostal možnost závodit v týmu světového šampióna," naráží Kovalainen na skutečnost, že v kokpitu Renaultu nahradí Alonsa.

"Od roku 2002 jsem byl členem výchovného programu jezdců Renaultu, to byla moje ambice stát se pilotem formule 1 ještě hodně vzdálená. Z toho, že jsem toho nakonec dosáhl, mám fantastický pocit," řekl nadšený Kovalainen.

"Mé dvě sezóny testovacího pilota pro tým, stejně tak jako doba, kdy jsem jezdil GP2, mi umožnily vybudovat si své technické znalosti  a pochopit, co všechno obnáší vítězit ve formuli 1," věří si finský pilot.

Je to hazard, říkají odborníci

"Mám také možnost týmu konečně dokázat, co umím. Vědět, že mi tým důvěřuje, je pro mě velkou motivací. Až budu stát na startovním roštu první Velké ceny příštího ročníku v Melbourne, tak to bude nádhera. Do toho ale ještě zbývá dlouhá cesta," přemítá Kovalainen.

"Teď se zaměřuji pouze na to, abych pomohl Renaultu k dalšímu titulu mistra světa," dodává Kovalainen. Nicméně rozhodnutí posledního vítěze poháru konstruktérů i šampionátu jezdců povýšit mladého Fina do pozice závodního pilota bez závodních zkušeností v menším týmu formule 1 je považováno za hazardování se jménem Renaultu.

Týmový boss Flavio Briatore, který sám podepsal novou smlouvu u Renaultu do roku 2008, je ovšem přesvědčen, že tým udělal angažováním Kovalainena správné rozhodnutí. Testovacím pilotem bude u francouzské stáje od příští sezóny syn slavného otce Brazilec Nelson Piquet junior, společně se zkušenějším krajanem Ricardem Zontou.

Reklama

Související témata: