Hlavní obsah

Alonso bude v Číně hájit už jen dvoubodový náskok

Mistrovství světa v závodech vozů formule 1 má před sebou už 16. díl, ale v Číně začne šampionát prakticky od začátku. V posledních závodech se náskok vedoucího mistra světa Fernanda Alonsa před jeho předchůdcem Michaelem Schumacherem smrskl na pouhé dva body. Po čínské Grand Prix budou na programu už jen dva závody a vše směřuje k nejtěsnějšímu vyvrcholení šampionátu za několik posledních let.

Článek

"Je to jednoduchá matematika. Zbývají tři závody a kdo z nás jich vyhraje víc, bude mistrem světa," uvedl Alonso, jenž po sezóně opustí stáj Renault směrem do McLarenu. Ještě před šesti závody měl k dobru 25 bodů a mířil za jistou obhajobou, ale teď je situace jiná. Naposledy v Monze utrpěl největší ránu, když při Schumacherově vítězství závod nedokončil. "Ale pořád necítím žádný tlak. Větší nebo menší rozdíl... k titulu pořád vede jedině cesta přes vítězství nad soupeři," řekl Alonso.

Z posledních šesti závodů ale nevyhrál žádný, zatímco loučící se Schumacher čtyři. "Závod bude otevřený, máme na vítězství. Současná vyrovnanost je dána možná tím, že my začali sezónu na 95 procentech výkonnosti, zatímco ostatní tak na 70. A teď? Každý je na 98 procentech a je to strašně těsné," uvedl Španěl.

Souboj na ostří nože

Dá se proto čekat souboj na ostří nože, Alonso navíc nic nedaruje Schumacherovi ani mimo trať. Po jeho oznámení o konci kariéry v Monze sice uznal jeho kvality, ale zároveň se nechal slyšet, že sedminásobný mistr světa je pro něj nejvíce nesportovním jezdcem v historii formule jedna. "Na to snad nemusím reagovat," řekl na to později Schumacher, který bude mít v Šanghaji možnost vyvrátit Alonsova slova činy.

Bude ale také napravovat nezdary z dosavadních dvou Velkých cen Číny. Vinou defektů a před rokem také jezdeckých chyb nebyl ještě v Šanghaji v desítce, třebaže je rekordmanem okruhu. Vloni při Alonsově triumfu ani neviděl cíl. "Něco takového se snad nebude opakovat. Loni jsme na tom byli moc špatně s pneumatikami, teď nevidím důvod, proč bychom neměli mít šanci na vítězství," řekl s připomínkou loňských trablů, které vyvrcholily jeho nehodou už při cestě na start a pak závěrečným smykem s náhradním vozem.

Räikkönen se chce poprat o třetí místo

Zatímco dva se budou prát, třetí vzadu by se rád smál. Kimi Räikkönen, který po sezóně vystřídá Schumachera ve Ferrari, se chce poprat o konečné třetí místo, na něž je adeptem společně se svým budoucím týmovým kolegou Felipem Massou a druhým pilotem Renaultu Giancarlem Fisichellou. "Byl jsem tu třetí, pak druhý, teď chci vyhrát," řekl finský pilot, jenž na třetí pozici ztrácí pět bodů.

Závod v Šanghaji odstartuje v neděli v 8:00, o 24 hodin dříve začne kvalifikace, jež rozhodne o pořadí na startu. Pátek je vyhrazen volným tréninkům.

Pořadí MS (po 15 z 18 závodů):
1. Alonso (Šp./Renault) 108 b., 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 106, 3. Massa (Braz./Ferrari) 62, 4. Fisichella (It./Renault) 57, 5. Räikkönen (Fin./McLaren) 57, 6. Button (Brit./Honda) 40.

Reklama

Související témata: