Hlavní obsah

Čtvrtý Enge ještě slíbil zrychlit

Martin KézrSport.czPrávo

Čtvrtý čas zajel Tomáš Enge na Masarykově okruhu při pátečním tréninku na nedělní závod A1GP a slibuje, že během víkendu ještě dokáže zrychlit. Domácí reprezentace tak naplňuje ambice patřit v Brně mezi absolutní elitu.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

"Našim hlavním pátečním přáním bylo nalézt co nejlepší nastavení vozu a už Janišův rookie test ukázal, že jdeme správným směrem. Enge si po přesednutí z vozu GT zvyká na formuli docela rychle, přesto má určitě ještě časovou rezervu a potřebujeme, aby ho diváci vyhecovali k maximálnímu výkonu," tvrdí šéf českého týmu Antonín Charouz.

Enge byl s pátečním časem 1:47,651 minuty na kolo při průměrné rychlosti přes 180 km/h spokojen. "Šlo to podle plánu, zkoušeli jsme různé věci, ale udělalo se hodně práce na přípravě auta a při pozměněném nastavení podvozku i křídel, šly dolů další desetinky vteřin," říká Enge a taky doufá, že o víkendu se v Brně zaplní tribuny: "Přál bych si, aby diváci přišli v českých dresech, s vlajkami a udělali tu bouřlivou kulisu. Rozhodně takové fandění z auta vnímám a zrychluje mě. Věřím, že v kvalifikaci mohu za ideálních podmínek jet kolem 1:46."

Hülkenberg si počínal nejlépe

Nejlépe si včera v Brně počínal vítěz prvního závodu v Nizozemsku Němec Hülkenberg, jenž v tréninku téměř o vteřinu ujel všem ostatním. "Je to velký talent a jeho tým viditelně těží z přítomnosti inženýra, který minulou sezónu pracoval pro vítěznou Francii," objasňuje Enge, jenž ocenil i poznatky kolegy Janiše z rookie testu.

Jako první totiž vyjeli na trať piloti mladší 25 let, kteří v seriálu A1GP dosud neabsolvovali víc než tři závody a Jarek Janiš mezi nimi obsadil 4. místo. "V úvodu jsem řešil problém s přetáčivostí, auto bylo dost neklidné, ale po rychle změně nastavení se povedlo zajet solidní kolo. Potvrzuje se odhad, že s vozem A1GP lze v Brně jet o vteřinu až dvě rychleji než s formulí 3000," říká Janiš.

Každý musí vyrazit na trať alespoň dvakrát

V Brně už je exmistr světa formule 1 Australan Jones a dnes dorazí další legenda Brazilec Fittipaldi, aby stihl kvalifikaci, která má v A1GP nezvyklý formát čtyř patnáctiminutových bloků. "Během nich smí tým zajet jen jediné letmé kolo, každý však musí vyrazit na trať alespoň dvakrát," vysvětluje Charouz s tím, že součet dvou nejlepších časů určí startovní pořadí pro nedělní sprint, jenž se jede s letmým startem na 20 min. a šest nejlepších v cíli boduje.

"Postavení na roštu hlavního závodu vypsaného na 70 minut s jednou povinnou zastávkou v boxech určuje součet umístění v kvalifikaci a sprintu a ještě se přičte pořadí za nejrychlejší kol," říká Charouz. Body od deseti do jednoho získá prvních deset v cíli a další prémiový bod se dává za vůbec nejrychlejší nedělní kolo. Brno hostí druhý z dvanácti podniků už definitivně potvrzeného kalendáře seriálu A1GP, který pak pokračuje 12. listopadu v Číně a do Vánoc se jezdci stihnout představit ještě v Malajsii a Indonésii.

Fakta A1GP v Brně
Výsledky - páteční trénink:
1. Německo (Hülkenberg) 1:46,600 min, 2. Švýcarsko (Buemi) +0,901 s, 3. Francie (Lapierre) +0,952, 4. Česko (Enge) +1,051, 5. Británie (Kerr) +1,552, rookie test: 1. Francie (Duval) 1:47,893, 2. Británie (Jarvis) +1,110, 3. Německo (Hülkenberg) +1,649, 4. Česko (Janiš) +1,804.
Nominace a body zemí
Německo 13 (Hülkenberg), Mexiko 11 (Duran), USA 9 (Giebler/Summerton), Austrálie 8 (Reindler/Dyk), JAR 7 (Simpson), Nizozemsko 7 (Bleekemolen), Velká Británie 6 (Kerr/Jarvis), Itálie 5 (Alessandro), Francie 4 (Lapierre/Duval), Švýcarsko 3 (Buemi), Čína 2 (Čeng Kong-fu), Nový Zéland 1 (Reid), Indonésie 1 (Mikola), Česko 0 (Enge), Brazílie 0 (Rocha), Irsko 0 (Devaney/O´Hara), Kanada 0 (McIntosh), Malajsie 0 (Yoong), Řecko 0 (Kaitazis/Zachos), Indie 0 (Ebrahim), Libanon 0 (Chatíb/Rahal), Pakistán 0 (Ali), Singapur 0 (Murchison/Koh). Určit jezdce a náhradníka musí týmy do sobotního poledne.
Víkendový program na Masarykově okruhu
Sobota, 11.00 h: trénink, 14.15: čtyřdílná kvalifikace, neděle, 11.05: sprint (20 min.), 15.05: hlavní závod (70 min). Nedělní přenos ČT4 začne ve 14.10 h.

Reklama