Hlavní obsah

Alonso se cítí osamělý v boji se Schumacherem

PRAHA

Pořádné grády dostává boj o titul šampióna ve formuli 1 před nedělní GP Japonska, předposledním podnikem MS. Španělský pilot Renaultu Fernando Alonso po minulém závodě v Číně přišel definitivně o náskok 25 bodů před Michaelem Schumacherem a ztrátu dominantní pozice nenese dobře.

Článek

Přitom právě klid a rozvaha jsou faktory, které by ve vrcholícím se šampionátu potřeboval nejvíce.

Po závodě v Šanghaji má Michael Schumacher 116 bodů, stejně jako Alonso. Ten je druhý kvůli menšímu počtu triumfů. A rostoucí tlak nesnáší příliš dobře. Po druhém místě v Číně se nejprve obul do lidí z týmu Renault.

"Oni nechtějí, abych ten titul vyhrál. Stačí jim, když získáme prvenství v Poháru konstruktérů," čertil se v průběhu týdne úřadující mistr světa v narážce na fakt, že mechanikům nepochopitelně vypadla matice při dotahování kola, a tak Alonso ztratil devatenáct vteřin.

Dvakrát jej nechal tým na holičkách

Následně se pustil do týmového kolegy Giancarla Fisichelly. "Místo, aby mě v Číně chránil před Schumacherem, tak mě společně předjeli. Nedokázal jsem to pochopit. Bylo to, jako když v horské etapě na Tour de France píchnete a váš kolega s největším rivalem uhánějí nahoru. Když jsem byl v čele, měl ho držet za svými zády, než zahřeji gumy," posteskl si pětadvacetiletý rodák z Ovieda.

"Minimálně dvakrát mě tým nechal na holičkách. Je jasné, že se cítím osamělý," prohlásil Alonso, který po sezóně od Renaultu odejde do McLarenu.

Sen dostal trhliny

Velmi dobře si uvědomuje, že jeho sen o obhajobě dostal trhliny a může se rozpadnout už v neděli v Suzuce. Pokud totiž nebude bodovat a jednička Ferrari Michael Schumacher vyhraje, bude díky počtu vítězství v sezóně novým šampiónem Němec. "Obě auta mají velmi podobné výkony. Rozhodne umění jezdů a pneumatiky," přemítal Alonso.

Jenže v Suzuce dojel nejlépe třetí, zatímco Michael Schumacher tady má už šest vítězství. "Já tenhle okruh miluji. Je to fantastická trať," rozplýval se německý sedminásobný šampión. "Závod bude náročný fyzicky i psychicky. Každý chce takový podnik jednou vyhrát. Mně se to zatím nepovedlo a teď to hodlám změnit," prohlásil Alonso před nedělním závodem, při němž jezdci absolvují 53 kol a celkem 307,573 km. Závod začíná v 8 hodin SELČ, přímý přenos vysílá TV Nova.

Reklama