Hlavní obsah

Ferrari ovládlo kvalifikaci, Alonso až pátý

SUZUKA

Ze druhé pozice na startu bude německý jezdec Michael Schumacher útočit na vítězství v nedělní Velké ceně Japonska formule 1, které mu může v předstihu zajistit osmý titul mistra světa. Stalo by se tak v případě, že by v Suzuce nebodoval úřadující šampión Španěl Fernando Alonso, který v sobotu skončil v kvalifikaci pátý.

Článek

Oba rivalové v boji o titul mají před závěrečnými dvěma závody shodně 116 bodů.

Pole position si podruhé v sezóně vyjel Schumacherův kolega z Ferrari Brazilec Felipe Massa a také další tři řady patří vždy jezdcům stejného týmu. Z druhé odstartují zástupci Toyoty Němec Ralf Schumacher a Ital Jarno Trulli. Do třetí řady se postaví Alonso s Italem Giancarlem Fisichellou a za nimi budou oba monoposty Honda.

I když je týmová režie zakázána, Massa naznačil, že je připraven Schumacherovi pomoci k titulu v jeho poslední sezóně. "Samozřejmě chci, aby Ferrari vyhrálo oba poháry. Proto jsme tady," prohlásil.

Stát se může cokoliv

Alonso měl jasno v tom, jak bude Brazilcova pomoc vypadat. Na otázku, zda podle něj Massa pustí svého kolegu před sebe, odvětil bez váhání: "Ano." Tvrdil však, že ho výsledek kvalifikace nezklamal. "Je před námi 53 kol, které je třeba dokončit bez závady, problémů v boxech a na startu. Zítra se může stát cokoli," řekl obhájce titulu.

Rozčilený však byl po kvalifikaci šéf Renaultu Flavio Briatore, který obvinil Massu, že Alonsa v rozhodující fázi brzdil. "Je jak dítě, malé dítě. Je malý v každém smyslu slova," řekl Ital po kvalifikaci s tím, že si hodlá stěžovat řediteli závodu Charliemu Whitingovi. V úspěch protestu ale nevěří. "Předem víme, jaká bude odpověď," prohlásil.

Alonso si podle Briatoreho při kvalifikaci na Massu stěžoval v radiu. "Felipe jel před Fernandem a brzdil a tak podobně. Když bojujete s McLarenem, je to vždy v pořádku, s těmihle chlápky (z Ferrari) to je ale nemožné," řekl Briatore. V zářijové Velké ceně Itálie byla situace opačná a Alonso dostal v Monze trest za brzdění Massy.

"Schumi" oplýval sebevědomím

Schumacher oplýval před předposledním závodem své kariéry sebevědomím. "Vypadáme dobře, jsme tu hodně rychlí. My jsme vpředu a renaulty ve třetí řadě, to je slibné," uvedl šestinásobný vítěz japonské Grand Prix. V neděli si může dojet pro celkově 91. triumf v kariéře.

Loňský vítěz závodu v Suzuce Fin Kimi Räikkönen s mclarenem vyjede až z jedenáctého místa. Loni však dokázal závod v Japonsku vyhrát dokonce ze 17. pozice na startu.

Úspěch Ferrari v kvalifikaci si kvůli stávce pracovníků televize RAI příliš neužili fanoušci v Itálii. Přenos mohli sledovat jen bez komentáře, zvuk neslyšeli ani při záběrech z následné tiskové konference. Při nedělním závodu by ale mělo být vše v pořádku, protože v té době už protest skončí.

Výsledky kvalifikace:
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:29,599, 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:29,711, 3. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:29,989, 4. Trulli (It./Toyota) 1:30,039, 5. Alonso (Šp./Renault) 1:30,371, 6. Fisichella (It./Renault) 1:30,599, 7. Button (Brit./Honda) 1:30,992, 8. Barrichello (Braz./Honda) 1:31,478, 9. Heidfeld (Něm./BMW Sauber) 1:31,513, 10. Rosberg (Něm./Williams) 1:31,856.

Reklama

Související témata: