Hlavní obsah

Schumacher po poruše v Suzuce odepsal titul

SUZUKA

Michael Schumacher se v neděli v Suzuce rozloučil s vidinou, že by mohl završit kariéru ve formuli 1 ziskem osmého titulu. Na vině bylo selhání motoru, které sedminásobného mistra světa postihlo naposledy při Velké ceně Francie v roce 2000; od té doby absolvoval 112 závodů. Porucha motoru ve Velké cena Japonska jej stála prakticky jistých deset bodů.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Michael Schumacher

Článek

Naopak tolik jich nyní ztrácí závod před koncem na Fernanda Alonsa a nevěří, že by si tým Renault nechal přinejmenším individuální titul vzít.

"Upřímně řečeno nevidím žádnou šanci na zisk titulu," řekl Schumacher smířeně novinářům po závodě, ve kterém jej technická závada zastihla v suverénním vedení těsně po druhé zastávce v boxech. Přihodilo se mu to daleko od depa, a tak měl při smutném návratu pěšky ke svému týmu možnost máváním se rozloučit se zhruba 160 tisícovkami fanoušků v ochozech. "Vím, že po této sezoně už žádnou další šanci nebudu mít. Dal jsem do toho letos všechno. Když to nevyjde, svět se nezboří," řekl později.

Závody v Číně před týdnem a v neděli v Japonsku byly do značné míry podobné, byť se v nich hlavní hrdinové ocitli v opačných rolích. V Šanghaji startovaly z první řady dva renaulty, ale na stupních vítězů křepčil vítěz Schumacher vedle posmutnělého Alonsa. Ten definitivně přišel o náskok 25 bodů, který měl ještě v červnu, a ztratil vedení v seriálu. Dnes byla při startu v první řadě obě ferrari, ale šampaňským divoce stříkal Alonso, zatímco zkroušený byl při ceremoniálu Schumacherův týmový kolega Felipe Massa.

Španělský obhájce titulu dnešní šťastné vítězství označil za malý dárek od Boha a varoval, že ještě není konec šampionátu. Schumacher ale prý bude nyní soustředit všechny síly už jen na boj v Poháru konstruktérů, kde musejí rudé vozy zlikvidovat devítibodové manko. Individuální titul mu přinese jen vítězství na Interlagosu v případě, že podobná nešťastná událost, která dnes potkala jeho, postihne Alonsa.

Pohodová jízda

"Než doufat v takové rozuzlení, to se raději zaměřím na Pohár konstruktérů," řekl Schumacher. "Musíme na to hledět reálně. Fernandovi stačí získat bod, to pro něj při současném rozložení sil znamená pohodovou jízdu," dodal na adresu obhájce titulu.

V bojovnějším duchu se vyjádřil k finále mistrovství světa prezident italské stáje Luca di Montezemolo, který řekl, že Ferrari se bude rvát o titul do posledního metru. "Umíme přijmout porážku, stejně jako víme, jak oslavit vítězství. To, co se stalo dnes, nám dodá odhodlání do budoucna. Mistrovství světa skončí až s posledním metrem závěrečné Grand Prix v Brazílii," uvedl v prohlášení.

Reklama

Související témata: