Hlavní obsah

Schumachera v kvalifikaci zradilo jeho ferrari

Michael Schumacher přišel o další procenta z už tak mizivých nadějí na zisk osmého titulu mistra světa. V kvalifikaci na poslední závod sezóny i celé své kariéry měl německý pilot v rozhodujících okamžicích technické problémy na svém ferrari a do nedělní Velké ceny Brazílie vyrazí až z desátého místa.

Článek

Španělský obhájce titulu Fernando Alonso se s renaultem postaví do druhé řady, pole position si před domácími fanoušky zajistil Schumacherův týmový kolega Felipe Massa.

Alonso má před závodem desetibodový náskok a musel by skončit mimo bodovanou pozici při současném Schumacherově triumfu, aby se nestal podruhé mistrem světa. V sobotu zajel čtvrtý čas a na startovním roštu se postaví vedle toyoty Jarna Trulliho. Před ním bude vedle Massy také Kimi Räikkönen z Finska, kterého čeká poslední závod za McLaren před odchodem k Ferrari.

Schumacherovy akcie stouply po druhé části kvalifikace, kterou vyhrál, rozhodující část boje o postavení na startu ale sledoval z depa. Kvůli nedostatečnému tlaku při vstřikování paliva nebyl schopen odjet ani jedno měřené kolo a bude startovat až z páté řady.

"V zásadě je situace ještě o těch deset míst horší. Co z toho můžu vytěžit, uvidíme až při závodu," zdráhal se předčasných soudů Schumacher a dodával si odvahu slovy o tom, že ještě nic není ztraceno. Technický šéf Ferrari Ross Brawn netuší, proč auto selhalo. "Když Michael vyjel, jeho vůz náhle ztratil tlak pro vstřikování paliva. Je to pro nás záhada," uvedl britský odborník.

Podle Brawna mechanici přes noc celé ferrari kompletně rozeberou. Hrozba, že by museli vyměnit motor Schumacherova vozu, údajně není aktuální, takže bývalý šampión by neměl klesnout na startovním roštu o dalších deset míst. Nedělní závod začne v 19:00 SELČ.

Výsledky kvalifikace:
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:10,680, 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:11,299, 3. Trulli (It./Toyota) 1:11,328, 4. Alonso (Šp./Renault) 1:11,567, 5. Barrichello (Braz./Honda) 1:11,619, 6. Fisichella (It./Renault) 1:11,629, 7. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:11,685, 8. Heidfeld (Něm./BMW) 1:11,882, 9. Kubica (Pol./BMW) 1:12,131, 10. M. Schumacher (Něm./Ferrari) bez času.

Reklama

Související témata: