Hlavní obsah

Schumacher nebyl vítězem, ani poraženým

SAO PAULO

Sedminásobný šampión by si po šestnácti letech zasloužil zřejmě lepší loučení s formulí 1. Snil o 92. vítězství a chtěl přispět k triumfu Ferrari v Poháru konstruktérů. Michaelu Schumacherovi v Brazílii ani jedno nevyšlo, přesto sklidil aplaus i za čtvrté místo. Nebyl vítězem, ale po 250. závodě kariéry neodcházel jako poražený.

Článek

Mistrem světa se podruhé za sebou stal 25letý Alonso, o dvanáct let starší Němec ale v cíli vypadal smířeně s osudem a hrdě přihlížel oslavám titulu u Renaultu. Srdečně objal týmového kolegu Felipeho Masu, který jásal jako malý kluk a přijímal gratulace k vítězství v domácí GP. "Nepřipustil jsem si za volantem žádnou hořkost, na pocity nebyl čas a neovládne mě nostalgie ani teď," říkal Schumacher.

Šance loučit se zamáváním z pódia pohřbil Němec v okamžiku kolize s Fisichellou, při níž poškodil pneumatiku. Diváky nadšené triumfem Brazilce Massy pak ale bavil odvážným předjížděním ze zadních pozic a průnikem na 4. místo potvrdil svou výjimečnost. Při pohledu na jeho řádění na dráze bylo těžké uvěřit, že to je naposledy.

Karty byly v Brazílii rozdány jasně: Alonso měl desetibodový náskok a musel by při Němcově prvenství v závodě skončit mimo elitní osmičku, aby neobhájil titul. "Věděl jsem, že moje šance na osmý titul jsou už před startem mizivé a bylo nesmyslné doufat, že by mi pomohla technická závada nebo Alonsova jezdecká chyba. Formule 1 není tolik o náhodě a Renault má příliš dobré auto," říkal Schumacher, jehož naděje na zázrak hodně pohasly už v sobotní kvalifikaci.

Technické problémy v závěrečné třetí části boje o postavení na startu mu ani neumožnily pokus o zajetí nejrychlejšího kola a snažení soupeřů už sledoval jen na monitoru v garáži, trochu bezmocně usazen v kokpitu. "Vůz ztratil tlak pro vstřikování paliva, s tím nešlo nic dělat a moje pozice se dost výrazně zhoršila," připustil 37letý Němec a kalich hořkosti dopil v neděli. "Přes problémy jsem si to užil."

Reklama