Hlavní obsah

Formule 1 bude bez fenoména Schumachera jiná

PRAHA

Jiná bude od příští sezony formule 1. Legendární Michael Schumacher, nejúspěšnější pilot historie, po šestnácti letech přenechal místo mladším, i když v 37 letech i letos bojoval o další titul mistra světa. Ten německý fenomén nezískal podle mnoha odborníků jen vinou technických potíží, jež ho v posledních dvou závodech šampionátu pronásledovaly.

Článek

Přesto může být nový ročník stejně dramatický jako ten minulý.

Zpočátku staronový mistr světa Fernando Alonso kraloval a zdálo se, že je Schumacherovým nástupcem. Německý jezdec ztrácel po Španělově triumfu v Kanadě už 25 bodů, ale pak zahájil stejně jako v nedělním posledním závodu kariéry v Brazílii skvělou stíhací jízdu. Alonsa v průběžném hodnocení dostihl a jen technická závada v předposledním závodu v Japonsku, která ho postihla po čtyřech bezproblémových letech, ho připravila o šanci celkově poosmé vyhrát.

Kdo bude příští sezónu mistrem světa F1?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Nová sezóna bude jiná nejen proto, že Schumacher bude závody sledovat už pouze v televizi. Alonso odchází k McLarenu, jehož vozy byly v posledních letech pomalé, a je ve hvězdách, jestli i s nimi bude schopen vítězit. Talentovaný Fin Kimi Räikkönen nahradí právě Schumachera ve Ferrari a bude chtít využít kvalit rudých vozů. V euforii je po domácím vítězství v Brazílii i jeho nový stájový kolega Felipe Massa. Nové rozložení sil rozhodně slibuje vyrovnané souboje bez jasného adepta na titul.

Pravidla se mění

Příští rok bude sezóna formule 1 jiná i co do pravidel. Týmy do pátečních tréninků budou moci nasadit jen dvě auta, zatímco dosud mohly po trati kroužit vždy tři monoposty. Tréninky budou trvat dvakrát devadesát minut oproti dosavadních dvěma hodinám. Motory použité v posledních dvou Grand Prix letošní sezony stáje budou muset týmy používat až do roku 2010 a výrobce pneumatik Bridgestone bude muset dodávat stejnou směs i množství každému týmu. Michelin z F1 odchází po třinácti letech, letos se změnili i sponzoři.

Jméno Schumacher bylo fenoménem. Mnozí ho milovali, další nenáviděli pro jeho snahu vyhrávat za každou cenu. Němec ukazoval dvě tváře a byl pro šéfa F1 Bernieho Ecclestonea skvělým reklamním artiklem. Byl schopen nabourat do Damona Hilla, aby získal titul mistra světa, neváhá dávat miliony eur na charitu. Na trati nezná bratra, mimo kokpit je však milujícím manželem chránícím svou rodinu.

Nejvážnější zranění v roce 1999

"Jsem moc ráda, že skončil a zdravý bude doma. Za těch šestnáct let měl jen zlomenou nohu," ulevilo se jeho ženě Corinně, jež před každým závodem chodila zapalovat svíčku do kostela. Její muž se nejvážněji zranil v roce 1999 při Velké ceně Británie po nárazu do zdi. Corinnu i dvě děti Ginu-Marii a Micka Schumacher pohádkově zabezpečil. Jeho majetek se odhaduje na půl miliardy eur.

Každopádně Schumacher byl ale především skvělým řidičem. Dokázal to i ve svém posledním závodu v Brazílii. Vinou technických potíží startoval z desátého místa, když už se propracovával na přední pozice, přišel defekt a návrat z boxů na chvost startovního pole. Přesto dojel čtvrtý. Rozloučení šampióna, jak má být.

Nový Michael Schumacher se už jen těžko narodí.

Reklama