Hlavní obsah

Loni přišel o nohy, teď už se mladičký jezdec prohání ve formuli 1

Praha

Obrovské překvapení čekalo na Billyho Mongera, devatenáctiletého jezdce, který loni při vážné havárii přišel o obě nohy. Britský mladík dostal možnost testovat formuli 1. Ze speciálně upraveného monopostu Sauber C30 byl nadšený.

Foto: Profimedia.cz

Billy Monger.

Článek

„Když jsem se ráno probudil, vůbec jsem neměl tušení, že bych měl řídit vůz formule 1,“ přiznal nadšený Billy Monger na webu speedcafe.com. Firma Heritage F1, která se zabývá provozem starších závodních vozů, totiž pro devatenáctiletého mladíka připravila možnost svézt se v monopostu formule 1.

Sauber C30, v němž před sedmi lety závodili Sergio Pérez, Kamuj Kobajaši a Pedro de la Rosa, byl speciálně upraven na ruční ovládání plynu a spojky, neboť Monger při loňské vážné havárii přišel o obě nohy. Po dopoledních úpravách sedačky se odpoledne mohl jezdec vydat na trať britského okruhu Rockingham Motor Speedway.

Billy Monger loni narazil se svým monopostem v závodech formule 4 v Doningtonu ve vysoké rychlosti do soupeřova vozu a zůstal v něm zaklíněný. Když se ho podařilo vyprostit, okamžitě byl letecky převezen do nemocnice, kde mu museli amputovat obě nohy. Pár dní poté už talentovaný Monger prohlašoval, že se k rychlým autům hodlá vrátit.

Rok po vážné nehodě opět usedl za volant soutěžního vozu a hned v prvním závodě po návratu všechny šokoval. V Oulton Parku si v závodě britského šampionátu formule 3 dojel pro třetí místo. Usměvavý mladík tak splnil cíl, který si dal. Třeba se mu podaří dosáhnout i jeho velkého snu, závodit ve formuli 1 a usilovat tak o titul světového šampióna.

Reklama