Hlavní obsah

Kvalifikaci F1 v Rakousku vyhrál stejně jako loni Bottas

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Rakouska formule 1 vyhrál stejně jako před rokem Valtteri Bottas. V první řadě ho doplní druhý jezdec Mercedesu a vedoucí muž průběžného pořadí Lewis Hamilton. Jeho největší rival v boji o titul Sebastian Vettel z Ferrari skončil původně třetí, ale následně byl penalizován za blokování soupeře a odstartuje až z šestého místa.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Valtteri Bottas při kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska formule 1.

Článek

Bottas zajel nejrychlejší čas 1:03,130 a o více než sekundu překonal vlastní kvalifikační rekord okruhu ve Spielbergu z loňska, kdy si navíc poté v závodě dojel i pro vítězství. "Zapracovali jsme nové aerodynamické prvky a už od pátku máme skvěle nastavené auto," řekl finský pilot.

"Po prvním kole jsem věděl, že můžu být ještě o desetinku rychlejší. Ve druhém kole se mi povedlo ji umazat, a jak se ukázalo, tak to bylo potřeba," přidal Bottas.

Hamilton byl druhý o pouhých 19 tisícin a potvrdil nadvládu Mercedesu, který v Rakousku vyhrál poslední čtyři Velké ceny. "Nakonec to nebylo vůbec špatné. Valtteri zajel fantastické první kolo, ve kterém já udělal chybu. Ve druhém už jsem to zvládl a je z toho parádní výsledek pro tým," uvedl Hamilton.

Pilot Ferrari Vettel, který na Hamiltona po osmi závodech ztrácí v průběžném pořadí 14 bodů, za suverénním Bottasem zaostal o více než tři desetiny. Ztrátou tří míst na startu doplatil na to, že zablokoval ve druhé části kvalifikace Carlose Sainze z Renaultu. "V zrcátku jsem ho neviděl a ani ve vysílačce mi nikdo nic neřekl. Nebyl to úmysl, omlouvám se mu," řekl čtyřnásobný mistr světa Vettel.

Na čtvrtém místě skončil druhý jezdec Ferrari Kimi Räikkönen před Maxem Verstappenem z domácího Red Bullu. Pro šestou pozici dojel Romain Grosjean z Haasu a až sedmý skončil třetí muž dosavadního průběhu šampionátu Daniel Ricciardo z Red Bullu. "Vůbec to nebylo dobré. Sice jsme v poslední části kvalifikace stihli tři kola, ale vždycky jsem jen rozrážel vzduch pro ostatní," řekl Ricciardo.

Nedělní závod odstartuje v 15:10.

Kvalifikace na Velkou cenu Rakouska
1. Bottas (Fin./Mercedes)1:03,130
2. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,019
3. Vettel (Něm./Ferrari)-0,334
4. Räikkönen (Fin./Ferrari)-0,530
5. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,710
6. Grosjean (Fr./Haas)-0,762
7. Ricciardo (Austr./Red Bull)-0,866
8. Magnussen (Dán./Haas)-0,921
9. Sainz (Šp./Renault)-1,595
10. Hülkenberg (Něm./Renault)-1,998
Pozn. Vettel byl penalizován ztrátou tří míst na startu kvůli blokování soupeře.

Reklama